Bli redo för Lidingöloppet med Bergmans program

Planerar du att springa Lidingöloppet 23 september? Då ska du kolla in våra populära träningsprogram som tar dig till din bästa form inför 15 eller 30 riktigt tuffa och kuperade kilometer ute på Lidingö i höst!

Träningsprogrammet inför Lidingöloppets 30 kilometer startar lördag 24 juni. Under 13 veckor får du 2-5 träningspass i veckan (beroende på nivå) och du väljer någon av följande nivåer: "klara loppet", samt sluttiderna 3.30, 3.00, 2.30 och 2.15. Om du istället siktar på 15-kilometersdistansen kan du hoppa på 10-veckorsprogrammet som startar den 15 juli. Det finns i två nivåer, med målet att du som följer upplägget ska ha chans att klara silvertiden på sträckan som för seniorer är 1.07 för herrar och 1.15 för damer. Programmens träningsfarter utgår alltså från "silvertiderna" men givetvis kan du följa upplägget oavsett om du inte har silvertiden som ditt mål. Då justerar du farten på passen utifrån din målbild, men följer upplägget i övrigt gällande distanser och träningsmoment.

Programmen är utformade av coach Magnus Bergman som under sin egen framgångsrika löparkarriär tog hem många höga placeringar i Lidingöloppet. Marathon.se bad Magnus att berätta om tanken bakom uppläggen. 

Vad utmärkere för programmen?

– Programmen har från början utformats för att vara lättillgängliga, okomplicerade och inspirerande. De är ganska ”raka” i sin utformning vilket innebär att de fokuserar på löpträning och inte så mycket kringverksamhet, till exempel löpskolning etcetera. Skälet till detta är att vi alla har begränsat med tid i livet och det gäller att optimera alla bitar. I programmen fokuserar jag just på detta, att få ut max av din insats och fokus på rätt saker. Det finns inget värre än att ha ett fullspäckat program framför sig med styrka, löpskolning,

– Precis som förra året ligger lite mer fokus på att få mer variation mellan de olika passen. Samtidigt är jag en stor vän av kontinuitet och att du kan jämföra vissa pass vecka efter vecka och på så sätt även, rent konkret, se dina framsteg.

Hur ska jag tänka när jag väljer nivå?

– Att du är redo för den målsättning som du sätter; inte att du är där idag, men att det är fullt realistiskt att du kan nå den, med de veckors träning som du nu har framför dig. Målsättning på rätt nivå är det absolut viktigaste; dels är det mycket mer som talar för att du klarar den och sedan blir träningen fram till loppet desto mer inpirerande, då du kan stämma av din utveckling på ett positivt sätt jämfört med programmen.

Här hittar du 13-veckorsprogrammet
10 veckorsprogrammet publiceras inom kort

 

Mer om Träning