Från Vårruset, via Tjejmilen till Halvmaran på 108 dagar

Två loppsugna tjejer som planerar för bästa löparåret på länge. Kristina Lager till vänster i röd tröja och Jenny Ström Öberg till höger.

Våren är här och precis som många andra känner du säkert suget efter att komma igång med löpningen. Här berättar kompisarna Jenny Ström Öberg och Kristina Lager om hur de planerar att få ordentlig fart på löpningen efter ett lite för långt uppehåll. Häng med dem på deras resa

Det var på en mysig lunchdejt på Ulriksdals trädgårdskafé vi började planera för att låta löpningen göra en rejäl come back i våra liv. Kristina, frilansjournalisten, som tidigare sprungit flera längre lopp (läs maraton), men som under en period tappat löpningen nästan helt. Och Jenny, PT:n och yogaläraren som hållit i träningen lite bättre, men som kämpat med MS som ibland ställt till det i löpträningen. Nu var vi redo att satsa lite mer – 2024 ska bli ett bra löparår. Roligt nog verkar det inte bara vara vi som fått lusten till löpningen tillbaka. Motionsloppen lockar fler deltagare än på många år. Superkul eftersom vi tänker att just loppen ska bli vår stora motivation.

Sagt och gjort – innan vi ens lagt en plan för vår träning la vi en plan för våra lopp.

Den 22 maj kör vi Vårruset i Stockholm och hoppas få några kompisar med oss så att vi kan bilda ett lag på fem personer, då får vi nämligen en picknick att njuta av. Vi återkommer till detta i ett senare inlägg. Kanske just du vill vara med i vårt lag?

  • Den 31 augusti springer vi Tjejmilen. Alltså den känslan får det redan att pirra i magen. Tjejmilen som fyller 40 år och firar med dunder och brak och en helt ny och, för självaste dagen, unik bana. Vi kommer att få springa en av Stockholms vackraste gator – Strandvägen, ta en sväng upp vid slottet och över de små broarna där, innan vi springer tillbaka ut mot Gärdet. Så najs.
  • Den 7 september springer vi Ramboll Stockholm Halvmarathon. Sveriges coolaste halvmara, ett riktigt citylopp – passar utmärkt för två coola 50+ brudar, eller hur!
  • Oj, kanske du tänker, det är ju bara en vecka mellan Tjejmilen och Halvmaran. Vi vet, vi vet. Men eftersom båda loppen lockar och pockar så får det bli så. Som det ser ut i dagsläget är vi inte ute efter att pressa tider – bara uppleva och njuta, och då funkar ju Tjejmilen som perfekt sista lite längre pass innan Halvmaran.

Det ska bli väldigt roligt och intressant att se hur lätt eller svårt det blir att på dessa 108 dagar det är mellan Vårruset och Halvmaran gå från 5 km till 21 km. Och hur ser formen ut just nu – vad utgår vi från?

Jag, Kristina som inte sprungit så mycket det senaste året (eller kanske åren om jag ska vara helt ärligt) utan mest tagit många och långa promenader med mina hundar känner ändå att jag är något på spåret. Den senaste månaden har jag sprungit 2-3 gånger i veckan. Inte långt, men jag har gjort det – jag har till och med fått till ett tufft backpass som gav ett sånt jäkla endorfinpåslag så att jag gärna hade gjort om det dagen efter. För att få lite kontinuitet och ett program att följa kommer jag från måndag 1 april att hänga med på Josefine Swärms digitala löparklubb Let's Run. Ser så mycket fram emot det. Annars klarar jag just nu runt fem kilometer om det är hyggligt plant. Så fort det blir backigt vill jag stanna och pusta.

Jenny som tyvärr har haft lite bekymmer med en fot är ändå hoppfull att det ska funka att springa Vårruset i maj. Så här säger hon:

– Jag satsade på min löpning i höstas med löpargruppen Let's Run och hade en fantastisk löparhöst med 3-4 pass i veckan. Det var länge sedan jag kände mig så stark i min löpning. Men tyvärr sedan i januari har jag dragits med en inflamation i höger fot. Det börjar så smått bli bättre och jag känner mig hoppfull inför Vårruset. När jag inte kan springa har jag styrketränat mer och ändå hållt igång. Jag verkligen längtar till att komma ut och springa nu.

Vi ska inte bli så långrandiga nu, men tänker så här. Det vore superkul om du vill hänga med på vår resa. Kanske springa loppen med oss – annars vara med och peppa och dela dina egna tankar om löpning med oss på våra sociala medier. Vi kommer dessutom skriva här på Marathon.se med jämna mellanrum och berätta om hur träningen går, tipsa om våra träningspass, berätta om hur vi kämpar med motivationen som lär gå upp och ner. Vi vill också prata lite om vilka delmål vi sätter upp för vår träning vartefter. Som till exempel att springa det superbackiga 5 km spåret i Grimstaskogen utan att stanna … (Kristina).

Jennys första delmål är att rehaba foten och att börja springa utan att dra på för hårt i början och att sakta bygga upp sig igen efter skadan. ”Jag ska ut och njuta av min löpning och naturen. I ett senare skede behöver jag börja träna mer på asfalt inför Tjejmilen och Halvmaran. Men först håller vi tummarna för en grym löparvår och sommar.”

Vi kan redan nu tipsa om att det inom kort kommer tips på olika andningsövningar från Jenny som Kristina ska testa för att få bukt med sin ytliga andning. Tanken är att en bättre andning till vardags ska underlätta andningen i löparspåret. Missa inte det.

Kram från Jenny och Kristina

Instagram @jennyström.se

Instagram @kristina_a_lager

 

 

 

Mer om Träning