Fredrik Uhrboms kombopass med 3 höga farter

Fredrik Uhrbom har varit ett välkänt namn i resultatlistorna de senaste 25 åren. Löparen som tävlar för Spårvägens FK har flera landslagsuppdrag och SM-medaljer på meritlistan. Fredrik slutade med elitlöpningen i två omgångar, 2011 och 2016, trots detta fortsatte han att hålla väldigt hög svensk elitnivå. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - Med Jesus och Manne berättar Fredrik om hur han kunde fortsätta att prestera bra trots att han inte ansåg sig elitsatsa mer. Han bjuder dessutom på ett utmanande 10 kilometerspass.

Du presterade dina snabbaste tider på bana 2008 med bland annat 29.30 på 10 000m. Trots att du blev äldre och dessutom har beskrivit det som att du i princip la av med elitlöpningen så sprang du 2016 10km väg på 29.41. Hur kunde du fortsätta prestera på så hög nivå?

– Jag la av med den heldedikerade satsningen 2011, då kände jag att jag helt enkelt inte orkade mentalt att fortsätta att göra i princip allt för att kunna prestera så bra som möjligt och bli en bättre löpare. Tidigare hade det varit så att man i princip gjorde allt i livet för att kunna springa snabbare. 2011 bestämde jag att jag fortfarande ville tävla och vara med på SM-tävlingar, men att jag skulle stänga av delen runt omkring löpningen lite mer. Jag tränade fortfarande hårt, absolut, men inte med samma målinriktning. Jag tränade inte längre för att bli bättre. Däremot så tränade jag fortfarande för att jag ville springa vissa lopp. Det är lätt att man fastnar i mentala spärrar när man satsar helhjärtat, vissa av dem kanske släppte vilket tillät mig att fortfarande prestera bra. 2016 tog jag sedan nästa steg, då började jag träna bara för att det var kul. Då la jag av försöken att vara på elitnivå och började snarare träna det jag kände för, det jag tycker är kul. Mycket ostrukturerat.

Testa Fredrik Uhrboms pass i tävlingsfart, snabbare än tävlingsfart och tröskeltempo

Ett roligt pass som jag har kört länge i karriären, både som elit och nu, är ett pass som kombinerar riktigt hög fart med tröskel. När jag var elit såg upplägget ut så här : 5 km i planerad tävlingsfart på 10 km, 200 m joggvila följt av 1 km i snabbare fart än tävlingsfart, sedan en lite längre vila och avslutningsvis 3 km tröskel.

Vänd gärna på passet och börja med tröskeln, så här säger Fredrik:
–Nu när jag är äldre så behöver jag tröskeln först för att värma upp inför de snabbare grejerna, så då har jag vänt på det men fortfarande samma intensitet. Detta är ett jobbigt pass men det blir man bra av!

Lyssna på hela intervjun med Fredrik Uhrbom i avsnitt 113 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 

Läs artikel om hur du hittar rätt tröskelfart.

Mer om Träning