Jesper Lundberg: Kör en testmara som träningspass

Jesper Lundberg från Hunflens Löparsällskap har tagit stora kliv de senaste åren och etablerat sig som en av svensk maratonlöpnings starkaste namn. Efter genombrottet i Rotterdam Marathon 2021, där han siktade på en tid under 2.25 men gick i mål på 2.19.23 har han placerat sig som 12:a vid Stockholm Marathon 2022. Vid Berlin Marathon slog han till med nytt personbästa 2:17:54.

Jesper som kom in i löpningen relativt sent har på kort tid visat att dedikerad träning tillsammans med en talang för längre distanser kan ger stora resultat snabbt. Vid sidan av livet som målare i den lilla orten Äppelbo, Dalarna, kommer Jesper nu att satsa vidare mot ännu snabbare tider. En uttagning till kommande EM är ett av de stora målen. Killarna i podden Spring Snyggt - med Jesus och Manne fick en pratstund med Sveriges senaste 2.17-löpare.

Hej Jesper! Hur mås det idag? Två dagar efter succéloppet. Vi har sett att du redan varit ute på en lättare distans. 
– Jo tack, det känns bra. Lite stela ben men det är väl att förväntas. Löpturen var inte planerad, men fjälla skulle ut och springa och då tänkte jag att jag hänger på. Sightseeing och löpning i Berlin är aldrig fel!

Hur blev det löpning för dig?
– Jag la fotbollsskorna på hyllan för sju år sedan. Jag har väl alltid sett att jag haft en fallenhet för att kunna prestera i löpning. I början var det svårt att hitta rätt avvägning för hur mycket jag tålde och hur jag skulle träna. Lite småbekymmer, lite skador. Det tog några år av lite tester för att börja få effekt. Det är egentligen senaste åren som det stora lyftet kommit.

Du har nu etablerat dig som en maratonspecialist, man ser dig inte på så många andra distanser, hur kommer det sig? 
– Det var egentligen när pandemin kom som tanken på att bli en maratonlöpare utkristalliserades. Jag tror att sträckan passar mig, grunden, löpekonomin och upplägget.

Vi gjorde en kortare intervju med dig här om veckan, då hade du segrat i Helsingborg Marathon på tiden 2.29.21, endast tre veckor innan loppet i Berlin. Hur var planeringen med det loppet så tätt inpå? 
– Loppet i Helsingborg var egentligen tänkt som ett halvjobbigt pass som blev lite snabbare än vad vi hade tänkt. Inför Rotterdam hade jag lite för få veckor att förbereda mig på och det blev lite rysk roulette. Nu inför Berlin så blev upplägget så att jag kunde med ganska stor trygghet ställa mig på startlinjen i Helsingborg och köra loppet på ett kontrollerat sätt.

Nu har du fått ett stort lyft och det är väl logiskt att du vill fortsätta förbättra tiden ännu mer. Vid sidan om löpningen så är du målare, hur funkar det med löpningen? 
– Planen är att nu kunna dra ned lite i tid för att klara en ännu större satsning och mer tidsåtgång. Jag har turen att få uppbackning från några lokala aktörer i Äppelbo vilket är väldigt värdefullt. Saker jag har fått göra avkall på i och med mitt jobb är såna saker som extra styrka och lite extra mil. Detta hoppas jag kunna revidera uppåt i framtiden.

Berätta lite för folk som är intresserade om hur man kan se på en testmara inför en mara där man vill prestera på topp.
–  Tanken är att du ska kunna göra det med stor kontroll, distinkt negativ split (andra halvan snabbare än den första). I princip så ska det vara ett roligt sätt att springa maraton där du aldrig blir riktigt trött men får in väldigt mycket kvalité i ganska god fart. Givetvis kanske det krävs att man gör ganska snabb tid för att man inte ska behöva vara ute så länge. För de som springer en bit över tre, kanske närmare fyra timmar, så kan man tänka att passet istället ska vara runt två och en halv timme och cirka 15 sekunder långsammare än planerad tävlingsfart.

Lyssna på hela intervjun med Jesper Lundberg i avsnitt 147 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 

Mer om Träning