Jonathan Grahn tipsar om fartfyllt och roligt intervallpass

Superjunioren Jonathan Grahn har i år tagit ett stort kliv rätt in i senioreliten. Här tipsar han om ett roligt pass som han har kört mycket inför denna säsong. Testa Jonathans intervallstege!

Jonathan Grahn är bara 17 år gammal men har denna vinter haft en säsong som många svenska seniorlöpare avundas. På tre lopp har Jonathan lyckats slå tre svenska juniorrekord. I debuten vid Vinthundsvintern i Sollentuna sprang han 3000m på 8.02.8, veckan efter det 1500m på 3.45,36 och slutligen vid Nordenkampen i Uppsala så sprang han 3000m på 7.54.66 och hjälpte Sverige till segern i landskampen. Helt makalösa tre veckor som bekräftar att Jonathan är en väldigt speciell svensk löpartalang!

Vilken säsong Jonathan! Hur är det möjligt?
– Jag är lite förvånad själv. Jag har sänkt mitt personbästa på 3000m med över 30 sekunder sedan i somras. Jag har egentligen inte ändrat något i träningen utan kört vidare på samma sätt som jag och min tränare Alexander Nilsson har gjort nu under en tid. Jag var på läger nyligen och då förstod jag att formen var god, men att den var så här god överraskade faktiskt även mig.

Hur är det att som junior att ta klivet in i senioreliten?
– Jag tränar ju med många duktiga löpare och har fått se och lära mig mycket på den vägen. Sen vet jag att det finns en del kvar vad gäller volym och intensitet på. Jag tycker mig inte träna som de bästa seniorerna gör ännu utan hoppas att det finns lite marginal uppåt för vad jag ska kunna göra med framförallt distans.

Vill du rekommendera något av dina pass?
– Inför denna säsong har jag kört en del stege, det tycker jag är kul. Då får man lite olika farter och intensiteten ökar allt eftersom sträckan blir kortare. Ett pass vi kört är 2x(800, 600, 400, 200m). Vilan är då två minuter, två minuter och 90 sekunder följt av en seriepaus på fyra minuter. Intensiteten ska vara ganska hög (anm. Jonathan gjorde detta pass på - 2.09, 95, 60, 27.3/ 2.05, 94, 57, 24.8.). Tänk er 3000m ner till 800m-fart. Men stege är som sagt kul och det är lättare att tugga i sig!

Lyssna på hela intervjun med Jonathan i avsnitt 116 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne.

Mer om Träning