Klä dig rätt för vinterns löppass

Vintern är här och det är dags att se över löparutrustningen. För visst vill du kunna springa även i kyla, snö och is. Här får du tipsen som gör din runda oavsett snöslask eller gnistrande snö helt fantastisk.

Svensk vinter kan bjuda på olika typer av väder. Du måste förhålla dig till vind, regn, snö, is och kyla. Nyckeln till en bra löpargarderob på vintern är att ha flera olika alternativ som du kan kombinera på olika sätt. Torrt och varmt närmast kroppen, vindtätt ytterst - däremellan kan du variera. Lager på lager-principen principen är bra. Och kanske det viktigaste – klä dig inte för varmt. Är du för varmt klädd får kroppen jobba onödigt hårt för att göra sig av med värmen – och det kostar mycket i energi. En bra tumregel är därför att frysa lite lätt precis i början av passet – då håller du dig lagom varm under resten av passet när du fått upp värmen lite.

Så här kan du klä dig i olika temperaturer:

+ - 0°

Ta på dig varmfodrade tights om du är frusen om rumpa och lår. Här är det olika vad man tycker, vissa springer i ofodrade tights hela vintern. På överkroppen kan ett lager underkläder i merinoull eller fukttransporterande konstmaterial vara bra under din vindjacka. Tunna handskar, tunn mössa och buff. Många tycker att det är obehagligt att bli för varma om huvudet när de springer – då är buffen perfekt. Dra upp den på huvudet om det blåser eller känns kyligt. Dra ner den runt halsen om du blir för varm om huvudet. Löparstrumpor i ull är skönt för fötterna.

Skor: Är det inte för isigt så kan du använda dina vanliga skor med sköna ullstrumpor i. Ta lite kortare, snabbare steg med så kort tid i marken som möjligt. Då hinner du parera om du skulle halka till. Men givetvis kan det vara skönt med dubbar. Antingen köper du ett par skor anpassade för vinterlöpning – eller så köper du lösa dubbar och skruvar in i dina vanliga skor.

-10°

Förstärk med ytterligare en tröja och eventuellt ett tjockare underställ. Använd underställsbyxor under tightsen eller kortare mamelucker – skönt att hålla rumpa och lår varma. Och mamelucker finns bland annat i skön merinoull. Är det riktigt kallt kan tunn men varm väst vara bra. Då har du fortfarande full rörlighet i armarna – det är ju inte skönt att springa och känna sig bylsigt påklädd och orörlig.  Och glöm inte bort att du ska frysa lite innan du börjar springa.

Skor: Är det så här kallt kan det vara skönt med vinterlöparskor. Vanliga skor har ofta ventilerande mesh på ovandelen vilken såklart kan bli riktigt kyligt kalla vinterdagar. Goretex eller liknande kan vara skönt.

Tips på kläder och prylar till din löpargarderob

UNDERTRÖJA
Närmast huden bör du ha på dig kläder som transporterar bort svetten från kroppen och håller dig torr. Antingen en tight underställströja eller en funktionströja. Favoriten hos många vinterlöpare är en tunn tröja i merinoull.  

TRÖJA
Vid starkare kyla räcker inte en tunn undertröja. Då behöver du ett mellanlager som isolerar och håller dig varm. Tröjan ska dock ändå vara tillverkad av ett svettransporterande material. Undvik bomull. Ju kallare väder, desto tjockare mellanlager.

JACKA
Det yttersta klädlagrets viktigaste uppgift är att skydda mot vind och väder. En lätt och luftig löparjacka är ett bra val. Kanske kan du använda din vanliga jacka. Eller så skaffar du en lite kraftigare. Viktigt att den andas någorlunda så att du inte blir för blöt och svettig – då kan du också börja frysa.

TIGHTS
Benen är som regel bara täckta av ett klädlager på vintern, och därför är det bäst att använda lite tjockare vintertights. Är det riktigt kyligt – använd underställsbyxor. Det finns också fodrade löparbyxor som inte är supertighta – de kan vara sköna att ha om du springer ett lugnt långpass.

MAMELUCKER
Är du riktigt frusen använder du ett par mamelucker under dina vintertights. Alternativt så förstärker du dina vanliga tights med ett korta tights under.

STRUMPOR
Ullstrumpor med långa skaft är så skönt. De värmer både fötter och fotleder och gör att det inte blir någon glipa emellan. Ta bara på dig ett par strumpor eftersom flera lager i skon lätt kan ge skavsår. 

VRISTVÄRMARE
80-talets benvärmare är inte så tokiga – men kanske lite klumpiga att ha när du springer. Ta istället ett par gamla sköna ullstrumpor som gått sönder på tårna. Klipp bort foten och sätt på dig över dina vanliga strumpor. Riktigt skönt och snällt mot sköra hälsenor.

MÖSSA OCH HANDSKAR
En stor del av din värmeförlust sker via händer och huvud, så ta på dig lätta och åtsittande handskar och en tunn mössa. Är det riktigt kallt och snöigt så kan ett par tjockare handskar värma skönt. Skaffa ev. också en tunn halsduk. 

SKOR
Kör med dina vanliga löpskor med en varmare ullstrumpa om det inte är så kallt. Vid starkare kyla kan det vara bra med speciella vinterskor som inte har så ventilerad ovandel. Använd skor med dubbar eller köp lösa dubbar och skruva fast på dina gamla löparskor.

PANNLAMPA
En pannlampa är helt fantastisk när du springer i mörker. Inte bara för att du själv ska se bättre och minskar risk att snubbla över något. Du syns också.

REFLEXER
Numera finns många löparkläder med reflexdetaljer. Vissa löparjackor är till och med tillverkade helt i reflex. Annars är en reflexväst eller ett reflexband med diodlampor bra livförsäkring som gör att du syns bra i trafiken. 

Av Kristina Lager

 

Mer om Träning