Kom igång med distanslöpning

Första steget för att komma igång med löpträning är att bestämma sig och att sätta upp ett mål. Målet kan vara allt från att löpningen ska hjälpa dig att må bättre till att sikta mot ett lopp. Distansträning är grunden som resten av din löpträning kommer vila på så det är bra att börja med den. Här kommer tips på hur du kan komma igång med distanslöpningen.

Avsätt tid

När du väl har bestämt dig är nästa steg att hitta luckorna i din kalender som löpträningen ska fylla. För att träningen ska bli av är det viktigt att planera för den – speciellt om du har ett tight schema. Om du har bestämt dig för att börja löpträna, men ständigt ställer in dina planerade pass p.g.a tidsbrist blir löpträningen ofta till ett dåligt samvete istället för något positivt i livet. Blocka tid i kalendern och låt löpträningen bli ett viktigt möte med dig själv.

Lugn fart

Distansträning är grunden i din löpträning. Distansträning innebär en sammanhängande löprunda på 15-75 minuter i ditt eget lugna tempo. Här kan du utgå från det som kallas för "pratfart" vilket innebär att du ska kunna föra en konversation med en vän. Om du behöver blanda in gång för att kunna prata så är det löpning blandat med gång som är din distansfart. Oavsett vilken som är din lugna fart så kommer distansträningen stärka muskler, leder och senor så att de klarar den belastning som löpträning innebär och så att du så småningom klarar även högre fart.

Njut

Distanslöpning kan vara riktigt njutbart! Oftast tar det en tids löpträning innan du når den punkten där du faktiskt kan njuta, men när du väl når dit kommer du upptäcka att distanslöpning kan vara meditativt, socialt (om du springer med en vän eller kollega) och en bra ventil de dagar då du bara behöver få en stunds egentid. 

Dagsformen bestämmer

Du kan springa ditt distanspass var som helst – allt från landsväg till löpband eller i skogen. Låt dagsformen och inspirationen bestämma vad som passar dig. Ingen uppvärmning behövs egentligen, utan låt inledningen på rundan få gå så sakta som det behövs för att du ska komma igång på ett skönt sätt. Vissa dagar kan det behövas en väldigt lugn inledning och vissa dagar kommer det gå snabbare att komma in i rytmen. Riktia in dig på en lugn fart och undvik att stressa över kilometertider. Kör du med klocka som anger din fart kan det vara bra att ta bort första kilometern från din snittfart så att du tillåter dig själv att inleda lugnt och harmoniskt. Vissa dagar flyter det på i en fart och känns lugnt och andra dagar måste det gå långsammare för att det ska kännas lugnt. Låt farten variera utifrån dagsformen.

Ha kul

Har du en riktigt bra dag kan du låta distansen bli progressiv. Det innebär att du ökar upp farten efterhand så att passet går snabbare och snabbare. På ett sådant pass är det tillåtet att lämna den lugna farten. Det ska vara kul att springa, och när farten kommer av sig själv, då får du låta den göra det.

 

Skribent: Lisa Beskow

Mer om Träning