Louise Wiker om sin svåra pollenallergi och hur den påverkar löpningen

Pollenallergi drabbar cirka 30 procent av befolkningen. Ofta kan löpare drabbas extra hårt då de genom att vara ute mycket exponeras för pollen och dessutom får i sig stora halter i och med att de andas kraftigt. En som känner till pollens påverkan på prestationen allt för väl är landslagslöperskan Louise Wiker. Louise kommer ofta in i vårsäsongen med mycket bra form för att sedan drabbas hårt när blomningen börjar. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar 2.36-maratonlöperskan om hur pollen påverkat henne och hur hon gör för att lösa träningen när det är som värst.

Hur går det med löpningen och småbarnsliv? 

– Jo men det har varit tuffare än jag trodde. Många pratar om en mammaeffekt men vår lilla tjej är ingen drömsovare om man säger så. Jag kör lite i vagnen med henne nu och det är ganska bra styrketräning och dessutom roligt. 

Du har många SM-medaljer och tog så sent som i höstas ett SM-brons när svenska mästerskapen gick av stapeln på Norra Djurgården. Du har problem med pollen, hur påverkas din säsong av dina problem? 

- Jag har kanske varit allergisk längre än jag trott. Jag började dock märka av det mer när jag började med löpningen. Då var jag runt 20 år och det märktes på att jag ofta sprang så himla dåligt på Kungsholmen Runt som går i början av maj varje år. Jag sprang alltid minst en minut sämre där och började tro att det helt enkelt inte var mitt lopp, att det hade satt sig i huvudet. Men sen föreslog en kompis att jag skulle testa mig för pollenallergi och då visade det sig givetvis vara det. Åren därpå så började jag ta en kortison-spruta inför varje säsong, det gjorde under, jag märkte ingenting. Detta gjorde jag fram till 2012 men sedan tog man bort dispensen för kortisonspruta vid pollenallergi, så jag och andra tävlingslöpare var tvungna att sluta. Efter det återkom problemen igen. Jag tror inte att jag har sprungit ett enda bra lopp på våren sen dess. Förra året var jag i riktigt bra slag på vintern, men så fort våren kom så gick jag in i väggen.

Vi såg dig vid ett 5-kilometerslopp på Norra Djurgården i maj förra året. Då var du inte nöjd. 

- Nej det stämmer, jag väggade totalt, hade syra upp till öronen. Till och med i armarna. Jag kunde inte springa på som jag ville. Det var då jag hörde av mig till dig John, för jag hade hört att du hade påbörjat pollenvaccinering. 

Vad är känslan när du är så här pollenpåverkad mot när du i form? 

- Först och främst känner jag mig till en början väldigt trött. Och det kan ju påverka motivationen att bara ge sig ut. Sen brukar själva löpningen funka ganska bra till någon slags "sub-tröskel". Då känner jag inte av det direkt tycker jag inte. Men så fort jag ska gå över detta, springa intervaller eller något snabbare än tröskel så är det som att jag inte kan syresätta kroppen, istället får jag syra och går tom. Jag har fått testa olika astmamediciner mot detta då jag hade astma när jag var yngre, men det hjälper inte mot ansträngningen som man upplever när man ska springa snabbt. Det blir som att springa i gegga, eller känslan av att man håller på att bli sjuk. Sen är det svåra att det inte är varje pass som är så heller, det kan variera. Då börjar man tänka att "det är nog ändå mest mentalt, det kan inte påverka så himla mycket ändå". Sen så kommer man till nästa pass och då kan man vara helt sänkt. Det är också så att ibland kan det av någon outgrundlig anledning kännas bra på ett visst pass, men är man helt sänkt i tre dagar efteråt trots att man vanligtvis blir pigg efter en dag. Det är det oförutsägbara med pollen som gör det så svårt! 

Du tränas av Anders Szalkai, har du och Anders resonerat kring hur ni ska anpassa löpningen under pollensäsong? 

- Jag kör mycket på band för att spara på kroppen när det är som värst. Ibland kör vi tidiga morgnar ute vilket också kan funka men oftast blir de hårda passen på band.

Louise Wiker med sin tränare Anders Szalkai.

Kan man säga i minuter hur mycket du påverkas? Hur stor är prestationsminskningen? 

- Jag vet faktiskt inte, det varierar så klart. I det där 5-kilometersloppet känns det som att jag skulle ha sprungit i alla fall 20 sekunder snabbare. Vi var i Portugal i början av förra året, jag kände mig i jättebra form och bad att få göra ett testlopp på 5 kilometer. Vi gled in på 16.47 och jag var hur fräsch som helst, tänkte att nu kommer jag lätt göra under 34 minuter på 10 kilometer. Jag tränade på i mars och april men sen var jag aldrig nära. Egentligen borde jag kanske skita i att tävla när det är som värst men jag älskar ju att tävla så det är svårt.

När börjar det gå bra igen? 

- Det beror givetvis på när det har exploderat, men oftast så börjar det kännas bra igen i slutet av juni eller början på juli. Jag försöker köra snabba pass inomhus och tröskel utomhus för att ändå få vistas ute. Det kan också vara jobbigt för man känner sig som en "chokare", många bortförklaringar. Men jag tror ändå att de flesta börjar förstå hur det påverkar. Men jag har till exempel slutat lägga ut på sociala medier om min träning och så just för att det blir trist om man sedan inte levererar på tävling. 

Ska man kanske sätta "pollenmål" och andra löpningsmål? 

- Haha, jag hör vad du säger. Men det är svårt att göra. Jag är för mycket tävlingsmänniska. Jag försöker göra hösten till den stora tävlingssäsongen, då jag vill göra allt. Man får helt enkelt anpassa det lite på så sätt även fast våren traditionellt är en väldigt rolig tävlingsperiod.

Om vi bortser från pollen, hur ser träningen ut just nu och vad är dina mål? 

- Jag vill verkligen attackera mina pers, att få springa i Vaporfly och göra en riktigt bra mara. Jag har tränat väldigt bra efter att vår lilla tjej kom. Nästan 18 månader med riktigt bra träning. Det stora målet är 2.30 på maran, jag tror att jag har två bra år kvar där jag kan försöka mig på det. Jag kände att jag var snabbare än någonsin förra året så jag tror att det går att putsa på. Jag tycker också att jag har underpresterat på 10 000 meter. Så där vill jag också göra bättre ifrån mig. Jag har haft svårt för den distansen men jag tror att det finns där. Sub 34 är verkligen ett stort mål som jag har. Jag vill ha konkreta mål och nu är det ganska svårt i och med den rådande situationen. Men jag ska göra mitt bästa! 

Hör hela intervjun med Louise i senaste avsnittet av podcasten Spring Snyggt - med Jesus och Manne. 

Mer om Träning