Midsommarintervaller och grodhopp

Bästa sättet att kicka igång midsommarafton måste ju vara med backintervaller! Eller hur? Här får du ett bra upplägg som även har en liten aktivitet till eventuellt morgonpigga barn som vill hänga med.

Det är en speciell känsla att vakna tidigt på midsommarafton. Sätta på kaffebryggaren och njuta av en kopp härligt svart kaffe för att vakna till lite extra, innan allvaret sätter igång. Är du av den välplanerade typen har du säkert redan lagt fram träningskläderna så att de bara är att hoppa i. Och som sagt – vi har lagt in en liten utmaning för barnen också om de vill följa med. Får du med dig ett äldre barn kan de såklart köra upplägget rakt av. Annars låter du minstingen hänga med på cykel när du värmer upp.

1. Börja med lugn jogg i 10 minuter. Uppvärmningen är lite extra viktigt när det handlar om att väcka en morgonstel kropp. Uppvärmningen är ju dessutom ett perfekt sätt för dig att ta dig till lämplig backe.

2. Sen kör du 5 snabba ruscher på 30 sek med 30 sekunder lugn joggvila. Har du barn på cykel med dig kan ni ju tävla om vem som är snabbast.

3. Dags för själva backpasset:

  • 12 x 30-40 sekunder med setvila efter 6 intervaller
  • Gå eller jogga ner.
  • Efter 6 backar – ta en välförtjänt vila på 2 minuter.
  • Kör de 6 sista backarna. Självklart kan du välja att bara köra 8 eller 10 backar - ta setvilan när du sprungit hälften.

Och barnet då? Midsommarafton, då är det såklart grodhopp som gäller. Under tiden du springer uppför gör barnet så många grodhopp hon eller han orkar. Och helst av allt samtidigt sjunga:

Koack ack ack

Koack ack ack

Koack ack ack

4. När du är klar med dina backintervaller är det din tur att hoppa groda – du måste ju träna inför dansen kring midsommarstången. Gör 10 grodhopp eller squathopp.

Yay, grymt jobbat. Nu kan du gå eller jogga hem och njuta av årets midsommarfirande.

 

Av Kristina Lager

Mer om Träning