Mysjogga och få skön återhämtning

Känner du att du måste tvinga dig ut på en löprunda? Känner du mjölksyran komma redan när du knyter på dig skorna? Strunta i allt vad prestation heter och ge dig ut på en riktigt lugn jogg och upplev försommare, njut av dofter och synintryck.

Visst är det kul att ha ett mål med löpningen. Att pressa sig lite för att springa snabbare eller längre. Men det är också lätt att tappa lusten när varje löppass blir till en tävling. Då är det perfekt att lägga in en mysjogg, det borde du unna dig minst en gång i veckan. Känner du dig stressad och pressad av träningen, jobbet eller många andra måsten – då kanske du ska ägna dig åt de här lugna sköna stunderna flera gånger i veckan som ett sätt att gå ner i varv.

Vad är en mysjogg?
Enkelt. Du ska springa i ett lugnt och skönt tempo som du verkligen känner dig bekväm med. Att prata med någon skulle kännas lätt – då har du rätt tempo. Om du känner att du ändå måste lägga in lite gång. Gör det, när du mysjoggar är allt tillåtet. Du kan till exempel jogga 5 minuter, gå 5 minuter, jogga 5 minuter. Försök att hålla igång i 30 minuter. Personligen gillar jag den här typen av löpning tidigt på morgonen, men du hittar den tid som passar dig bäst. Men försök att undvika ha en tid att passa direkt efter – du kanske få feeling och vill springa längre.

Du kan absolut mysjogga med en kompis, din partner eller någon annan du gillar. Tänk bara på att när man springer med andra personer är det lätt att någon triggar upp tempot trots att ni bestämt er för att ta det riktigt lugnt. Och om du vill använda mysjoggen som återhämtning rekommenderar jag att du springer ensam. Har du svårt att hålla nere tempot kan ett tips vara att lyssna på riktigt lugn musik eller att ägna dig åt mindfulness – en mysjogg för alla sinnen.

Mysjoggen för alla dina sinnen

• Börja med synen. Se glittret i vattnet och solen som bryter igenom trädgrenarna. De skira gröna bladen som plötsligt har slagit ut på alla träd och buskar.

• Skifta till hörseln. Hör dina andetag, gruset som knastrar lite varje gång du sätter i en fot, hackspetten som sitter i trädet och kanske några barn som tjoar en bit bort.

• Byt sedan till doft - och smaksinnet som hänger samman. Ha munnen lite lätt öppen. Känn alla vårens och sommarens dofter av hägg och syren, fuktig jord. Hur doftar asfalt kort efter ett härligt sommarregn.

 • Gå över till känseln. Observera hur det känns det när fötterna landar? Skanna kroppen nerifrån och upp och bli medveten om det du känner. Fotsulorna, vristerna, vaderna, knäna –  upp till axlarna, käkarna, ögonbrynen. Försök att slappna av i de muskler du inte använder – släppkäkarna, låt axlarna sjunka ned. Känns det mjukt och skönt, eller har du kanske ont någonstans? 

• Klart – nu kan du jogga hem – eller ännu hellre, sätt dig en stund på en vilsam plats, en bänk intill sjön eller i parken där du bor. Andas några lugna djupa andetag. Njut av din egentid. 

Mer om Träning