Spring fartlek med musiken som hjälp

Ett av sommarens härligaste pass är fartleken - framför allt om du låter din favoritmusik styra tempoväxlingarna. Perfekt för dig som lätt blir uttråkad av att hålla ett jämnt distanstempo - eller för dig vill ha lite mer random upplevelse av dina intervaller.

Fartlek kan se på lite olika sätt, men grundtanken är att du varierar snabbare tempo med lugnare jogg (eller gång). Antingen låter du naturen bestämma – du kanske väljer att springa på snabbt i alla uppförsbackar och tar det lugnare däremellan. Eller så använder du lyktstolpar som riktmärken för dina tempoväxlingar. Du kan också låta kroppen bestämma – och saktar ner tempot när du känner att du behöver det, och så snart pulsen lugnat ner sig så drar du på igen.

Men den helt klart roligaste fartleken är musikfartlek. Du kan såklart ta vilken spellista som helst och låta musikens rytmer styra din löpning. Men roligast och bäst effekt får du om du gör din egen lista med dina egna favvolåtar. Börja listan med två lugna låter som du kan köra under uppvärmningen. Sedan lägger du till en upptempolåt, en lugn låt – och fortsätter så med varannan låt lugn, varannan upptempo under så lång tid som du vill att passet ska vara. Är inte det här ett perfekt fredagspass, att avsluta veckan – och hälsa helgen välkommen med!

Därför är fartlek bra:

  • Förbättrar din syreupptagningsförmåga och gör dig snabbare.
  • Du blir mer uthållig – kroppen vänjer sig vid att hantera och återhämta sig från ansträngning
  • Minska skaderisk – genom att förändra tempo (och gärna underlag) får du en större variation i din löpning, vilket minskar risken för skador. Du måste dock se till att vara uppvärmd innan du drar upp tempot.
  • Det är roligt och prestigelöst att ge sig ut och låta musiken, naturen eller kroppen bestämma tempo. Testa att lämna löparklockan hemma – gå ut och ha det kul.

Lycka till!

Mer om Träning