Supertalangen satsar mot svenskt rekord på 10 km landsväg

Emil Millán De Oliva - Sveriges juniorrekordhållare på 5 000 och 10 000 meter befinner sig just nu i Kenya på träningsläger. Spring Snyggt-killarna ringde upp för att känna honom på pulsen och det visar sig att han levererar dunderpass som indikerar att han kanske kan nå sitt mål för våren – att ta Mustafa Mohameds tolv år gamla svenska seniorrekord på 10 km landsäg (28.12) redan i mars.


Emil Millán De Oliva är 18 år och bor för närvarande utan varken tränare eller föräldrar i Kenya. Där lever han ett spartanskt liv som bland annat innefattar att han efter morgonlöpturen hämtar mjölk och ägg och lagar mat på en gasbrännare. När gasen är slut lagar han mat över öppen eld. Löpträningen bredrivs på 2000 meters höjd och siktet är siktet inställt på att redan i vår ta Mustafa Mohameds tolv år gamla svenska seniorrekord på 10 km landsäg. Förra veckan levererade han ett pass som indikerar att detta absolut kan vara möjligt. 

I Spring Snyggt-podden berättar Emil om passet: 12 x  1000 meter med en minut vila. Tusingarna gick på 2.50 min och den sista på 2.45 min. Efter det sprang Emil 5 x 200 på 25 sekunder följt av 25, 25, 24, 23. Detta skedde på 2000 meters höjd. 

Vi frågade träningsexperten och Runner's Worlds chefredaktör Anders Szalkai vilken form passet indikerar.

– Det är ett oerhört tufft pass, även om det skulle ha genomförts på lågland. Om man tar ut de olika delarna är 1000 meters intervallerna i sig både snabba och tuffa och ett bra pass i sig. Det som framför allt imponerar är att kunna lägga på så snabba korta lopp efter 12 km tuffa ”tusingar”, framförallt att kunna ta ner den avslutande 200 meters till 23 sekunder. Kan han omvandla detta till tävling känns det som han trots sin unga ålder ska kunna utmana europaeliten på seniornivå och med en 23 sekunders-avslutning i ett långdistanslopp kan han vara en vinnare även i taktiska lopp. Det ska bli oerhört spännande följa Emil som redan förra säsongen imponerade med svenska juniorrekord på 5000 och 10000 meter. Jag hoppas att han balanserar på rätt sida skadegränsen, för det pass vi fått ta del av utsätter såklart kroppen för väldigt tuff påfrestning och då gäller det ha balans i träningen. Men det har dom säkert koll på, säger Ander Szalkai.

Nyfiken på att höra mer om Emil Millán De Olivas träningsläger i Kenya? Lyssna på nya avsnittet av Spring Snyggt-podden med John "Jesus" Kingstedt och Manne Forssberg.

 

Skribent: Lisa Beskow

Mer om Träning