Träningstipset: Kristian Ulriksens progressiva långpass

Det är lätt att vilja lite för mycket i träningen mot ett maraton. Att förivra sig och köra för tuffa pass är inte optimalt. Här får du tips på ett smart progressivt 2-timmarspass som ska kännas relativt lätt. Du börjar i lugnt distanstempo och får känna på din tänkte marafart mot slutet.

Kristian Ulriksen driver tillsammans med Jan Post den otroligt populära norska podcasten "I det lange lop". Utöver det så är han en duktig löpare själv med bland annat 2.21 på maraton och han har nyligen tagit över rollen som Sondre Norstad Moens tränare. Minst sagt en meriterad löpare. I det senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne, ger Kristian flera tips för hur så väl motionär som elit kan närma sig maratonträningen. 

Vad är ett vanligt fel många gör i sin maratonuppbyggnad?
Det är vanligt att många vill för mycket för tidigt. De traditionella Canova-passen är givetvis väldigt formskapande och styrkebyggande, men sliter otroligt mycket för de flesta. Ofta tror jag att man försöker lägga för mycket tid i den tänkta farten när det för de allra flesta handlar om att samla tid på benen. Var ute länge och bygg tid. Oavsett om du gör maraton på 2.05 som i Sondres fall eller på 4.30. 

Finns det något specifikt pass som du tycker man kan pröva?
Ett pass som vi använder oss mycket av är två timmar progressivt där man går igenom lugn distans, sedan en lite snabbare distans och slutligen maratonfarten. På pappret är det inte så hårt men det bygger både volym och du får känna på den tänkta farten i slutet av passet. Viktigt är att inte gå över maratonfarten, ett pass av denna typ kan upplevas som väldigt lätt. Tacka och ta emot. 

Kristians progressiva två timmar: 

60 minuter i lugnt distanstempo, 30 minuter i en fart som är cirka 15-20 sekunder långsammare än maratonfart och slutligen 30 minuter i tänkt maratonfart. Viktigt att du inte förivrar sig. 

Lyssna på intervjun med Kristian Ulriksen i avsnitt 96 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Träning