Träningstipset: Lär kroppen återhämta sig trots relativt hög fart

Maratonträning på hög nivå när Erik Wickström (till vänster) drog Manne Forssberg från Spring Snyggt podden genom ett grymt pass i Långbro.

Tränar du för maraton eller halvmaraton? Då är det här passet superintressant. Manne Forssberg körde passet och tog rygg på superstarka Erik Wickström.

I avsnitt 100 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne är Manne i Långbro och kör ett klassiskt pass som går att använda sig av både inför halvmaraton och maraton. 1000/1000 on/off där det ska skilja cirka 30s mellan snabb och långsam. Poängen med detta pass är att man ska "lära" kroppen att återhämta sig i relativt hög fart. Initialt kan det vara så att återhämtningen så småningom känns jobbigare än själva intervallen, detta är för att man normalt sett brukar få ner pulsen rejält under vila. I denna typen av pass kommer pulsen stegras allt eftersom volymen ökar. Manne körde denna gång 8x1000/1000 i 3.50/4.15 vilket för honom är kring halvmaraton-fart och något långsammare än maratonfart. En löpare som kör 40 minuter på milen bör kanske sikta på att börja med 6x1000/1000 i 4.10/4.35 och jobba sig uppåt i volym och nedåt i fart.

Detta pass går ypperligt att väva in både för halvmaraton och maraton, kanske också som ett hårdare tröskel-pass i 10k-träningen. Man behöver inte nödvändigtvis börja med åtta repetitioner utan kan jobba sig upp från fem stycken. Ambitionen är att det ska vara cirka 30 sekunder mellan den snabba och den långsamma repetitionen. Halvmarafart/30s långsammare. Körs alltså rakt av utan vila.

Vill du veta mer om passset? Lyssa på avsnitt 100 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne

Mer om Träning