Träningstipset: Nils van der Poels intervaller med krympande vila

Nils van der Poel (till vänster) med skridskocoachen Johan Röjler

Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel kör sina intervaller i världsrekordtempo. Vi andra får väl ta det lite lugnare – men upplägget med tre minuters vila som krymper ner till 60 sekunder vartefter formen förbättras, är väl värt att testa.

I avsnitt 99 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne träffar killarna VM-guldmedaljören och världsrekordhållaren Nils van der Poel. Nils håller på med en sport, skridskor, som kräver en väldigt god kondition. Till skillnad från de flesta elitlöpare som numera kör standardiserade pass i form av tröskel, så har Nils gått på ett annat hårdare upplägg.

I uppbyggnaden för världsrekordet på 10 000 m (12.32.95) så körde Nils i princip ett och samma pass 2x (3x4 min). Tanken var att varje intervall skulle gå i världsrekordstempo, efter tre stycken var det en lång set-vila på 30 minuter. För att klara detta så behövde Nils börja med relativt lång vila, cirka tre minuter mellan varje intervall. Vartefter att formen förbättrades så skar han ner på vilan, men ökade aldrig farten. När han till sist var nere på cirka 60 sekunders vila så visste han att världsrekordet var inom räckhåll.

Passet:

3x4 minuter där vilan kortades så mycket det gick. Intervallerna skulle gå i riktigt högt tempo – för Nils del i världsrekordsfart. Initialt var vilan cirka 3 minuter men jobbades ned till 60 sekunder. Nils körde två set med lång vila på cirka 30 minuter mellan. Detta är givetvis väldigt tidskrävande – har du inte tiden, så kan du börja med att utöka repetitionerna. Som löpare kan du antingen dryga ut sträckan/tiden och köra i en specifik fart, eller hålla kvar sträckan/tiden och köra i högre fart. Devisen ska vara "gör det så bra det bara går, så länge du kan göra det lika bra igen snart".

Lyssna på hela intervjun med Nils van der Poel i avsnitt 99 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

 

Mer om Träning