Träningstipset: Olle Ahlbergs ihållande tröskelpass

Olle Ahlberg har haft en riktigt kanonsäsong. Pers på alla sträckor från 800 m till 10 000 m och under den gågna helgens Friidrotts-SM i Borås kulminerade det i ett SM-silver på 10000 m efter en rejäl forcering sista 150 m. Till helgen gör Olle landslagsdebut när han blivit uttagen i den svenska truppen till Finnkampen för att springa 10000 m. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Olle om träningen, succéloppet och vad han gjort rätt och fel i sin träning.

– När jag började springa så var det i princip ett pass jag körde, 12k halvhårt från dörren några gånger i veckan. Det skulle jag aldrig göra idag för den träningen ger mig inte så mycket längre. Var kanske inte helt rätt då heller men det skapade eventuellt en ganska bra grund för att kunna bygga vidare senare. Jag tycker absolut att man ska springa hårt och snabbt ibland men det får inte bli utsmetat och likadant varje pass. Idag kör jag hellre lite för långsamt än lite för snabbt, det är ett bra ledord i min träning.

Har du några pass som du kör ofta idag som du kan rekommendera?
– Jag tror väldigt mycket på ihållande tröskel istället för att dela upp det, jag tror det ger väldigt mycket mentalt. Man känner att man orkar igenom det och det är också närmare det man gör när man ska tävla. 10 kilometer tröskel är det jag brukar köra. Man vill få till en ordentlig uppvärmning och nedjogg.
 
Gör så här:
– Ibland kan även jag fuska med uppvärmningen, fördelen när man ska köra ihållande tröskel är att man kan baka in uppvärmningen direkt in i tröskeln. Jogga upp två kilometer och starta direkt. Farten på tröskeln kan vara lite stegrande men sikta på att hålla ett tempo som du klarar i ungefär 60 minuter. Avsluta med att jogga ned två kilometer. Bra och tidseffektivt!
 
Tips
Variera underlaget från gång till gång som du kör passet. Ibland kan du köra platt asfalt/grus, ibland kuperad terräng. Låt säsong och ändamål styra!

Lyssna på intervjun med Olle Ahlberg i avsnitt 91 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Träning