Träningstipset: Oscar Claessons tröskelintervaller på gräs bygger styrka

Att springa Lidingöloppets 30 kilometer är en prestation i sig oavsett tid. Att göra det på 1.42.30 är extremt bra. Det gjorde Oscar Claesson från IK Hakarpspojkarna den gågna helgen. Här tipsar han om ett tröskel/intervallpass på gräs.

Att springa Lidingöloppets 30 kilometer är en prestation i sig oavsett tid. Att göra det på 1.42.30 är extremt bra. Det gjorde Oscar Claesson från IK Hakarpspojkarna den gågna helgen. För de alla flesta skulle 1.42.30 innebära en morgondag med stela knän, lugna promenader och mycket godis. Men Oscar tog tillfället i akt att springa även 15 kilometer på Söndagen, när han ändå var på plats. Med 48.31 slutade han på en meriterande fjärde plats och rundade av en av helgens absolut mest imponerande prestationer. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Oscar om helgen och ger även tips på bra terrängpass som ni kan ta del av nedan.

Att springa så bra i den terrängen som du gjorde kräver en enorm styrka. Att göra det två dagar på raken är makalöst. Hur var det?
– Nej men det var bra. Jag tyckte att jag kände mig ganska pigg redan på nedjoggen på lördagen (anm, efter 30k). Eftersom att mamma skulle springa dagen efter så tänkte jag att jag lika gärna kunde passa på när jag ändå var på plats. Taktiken på söndagen var lite annorlunda gentemot lördagen då jag gick ut mycket hårdare. På lördagen så försökte jag istället plocka allt eftersom, och fick faktiskt en ganska så trevlig resa.

Har du gjort några speciella pass för att klara sådana här styrkeprov?
– Jag rekommenderar att man försöker hitta ett varv som gärna går på gräs, grus eller jord. Det behöver inte vara exakt men gärna runt 1500m. Loopa på varvet. Kör ett varv á 1500m, jogga halva varvet, kör 750m, jogga halva varvet, kör 1500m o.sv. fortsätt så här i minst 30 minuter. Den långa kan sägas vara tröskel och den korta intervall. Det ger bra styrka att köra det på mjukt och du får variera fart! 

Oscars terrängpass

Tröskel/intervall på gräs. 

  • 1500m - tröskel
  • 750 m - jogg
  • 750 m - intervall 
  • 750 m - jogg 
  • 1500m - tröskel 

Kör tills du når minst 30 minuter.

Lyssna på intervjun med Oscar Claesson i avsnitt 95 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Träning