Träningstipset: Sarah Lahtis 5-km intervaller

Känner du dig redo för ett riktigt tufft träningspass i din maratonträning? Eller är du helt enkelt i fantastisk form? Då kan det här passet vara något för dig. Träna som Sarah så får du både ordentlig mängdträning – plus ett bra pass i din maratonfart.

Sarah Lahti har varit i två OS-finaler på 10 000m, hon har slagit flera svenska rekord. Senast i Valencia där hon sprang halvmaraton på 1.08.19. Detta trots att hon bara är 26 år gammal. Om mindre än en månad får vi äntligen se henne debutera på maraton. På samma plats som hon sprang halvmaraton senast, Valencia, kommer hon den 5 December att stå på startlinjen för vad vi förmodar kommer bli en av de bästa svenska tiderna någonsin. I avsnitt 101 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne, berättar Sarah om målen och att hon egentligen inte vill sätta några tidsmål inför sin debut. Men sett till den senaste halvmaratontiden, så kommer även en försiktig öppning generera en mycket snabb tid. Vi håller tummar och tår.

Sarahs maratonpass

Ett pass som Sarah nämnde i podden är 4*5k i maratontempo med ganska så snabb återhämtning i en kilometer. För att samla mängd förespråkar Sarah ganska så lång upp- och nedvärmning, 30 minuters uppvärmning och 20-25 minuters nedvarvning. Allt som allt ett riktigt gediget pass. Den lugna kilometern mellan intervallerna ska fortfarande vara relativt snabb, cirka 45 sekunder långsammare än den fart du håller på intervallen. Detta är ett riktigt tufft pass och lämpar sig för personer som springer mycket eller har höga mål för maran. 

Lyssna på hela intervjun med Sarah Lahti i avsnitt 101 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Träning