Träningstipset: Suldan Hassans 10 x 1200 meter

Ett roligt och tufft pass som beroende på hur du anpassar det, passar både den vana/snabba löparen och dig som vill ta det lite lugnare. Du väljer själv antalet intervaller. Och vill du hellre springa på tid, så ska intervallen vara 3,5 minut lång.

I avsnitt 102 av podden Spring Snyggt - med Jesus och Manne träffar killarna Suldan Hassan. Senaste gången som Suldan var med i podden så hade han sin bästa träningsperiod i livet bakom sig och allt pekade mot att det skulle gå riktigt fort på sommaren. Sen kom tyvärr skadorna och nästan hela våren blev förstörd.

Trots väldigt lite träning säsongsdebuterade Suldan i juli på 3000m med den fantastiska tiden 7.48, några veckor senare sprang han på 7.44 i Italien. Makalösa prestationer sett till den lilla träning Suldan hade gjort. Nu har han återigen en bra period i bagaget och målsättningen för nästa år är att prestera bra på både VM och EM. För närvarande är Suldan på träningsläger i Kenya och därifrån kommer veckans pass.

– Vi är en bra grupp här nere och det finns alltid någon att ta rygg på. Häromdagen körde vi ett riktigt, riktigt bra pass. Jag hängde på Julian Wanders grupp och på schemat stod 10x1200 m, vi snittade 3.24, det vill säga 2.50 per kilometer. Det är jag nöjd med, speciellt med tanke på höjden. Vilan är lite speciell, vi tar två minuters vila. Första minuten står vi, andra minuten joggar vi, sen kör vi igång igen. Under passet föll en efter en av men jag orkade hela vägen, berättar Suldan Hassan.

Suldans 10 x 1200 m

Värm upp 15 minuter, stretcha och kör några rejäla stegringar. Du måste inte köra 10 st, utan välj så många som passar dig. Du måste inte heller springa 1200 meter – välj att springa på tid om det känns bättre. Då kör du 3,5 minuter. Vilan är alltså en minuts ståvila följt av en minuts joggvila. Detta är ett hårt pass. Men se till att inte gå ut för hårt - du ska kunna hålla samma fart passet igenom. 

Lyssna på intervjun med Suldan Hassan i avsnitt 102 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.

Mer om Träning