Transportlöpning – och andra sätt att hålla träningsmotivationen i topp

Att hinna träna under juldagarna brukar vara ett uppfriskande avbrott mellan alla stillasittande aktiviteter, men det är inte alltid så lätt att hitta tiden – eller motivationen. Här är tre tips som kan hjälpa dig (och din familj) att höja pulsen i jul.

Julledigheten närmar sig vilket förhoppningsvis betyder sköna dagar med släkt och vänner. Men även om du är ledig från jobbet så brukar julen vara en högtid då det är svårt att få dagarna att räcka till – och då kan några smarta knep hjälpa dig att hålla igång träningsmotivationen även när tiden känns knapp. Att röra på sig då och då är ett välbehövligt komplement till de sociala sammankomsterna och vilostunderna, som du såklart också ska försöka få in. Pulshöjande aktiviteter gör dig både piggare och gladare, och du blir en härligare person att umgås med (ett argument du kan använda om någon skulle ifrågasätta din kommande löptur). Här är tre tips på hur du får in träningen under julledigheten:

1. Nya utmaningar

När du har ont om tid är långpass inte det rätta aktivitetsvalet, men på en kvart hinner du ge kroppen en bra genomkörare om du satsar på några väl valda övningar. Se julledigheten som en möjlighet att utmana kroppen på nya sätt. Du som är inbiten löpare men inte brukar styrketräna regelbundet, nu har du din chans! Här hittar du bra löpstyrkeövningar. Du som vill ge lite extra kärlek till fötterna, kolla in de här fotstyrkeövningarna

2. Transportträna

Att transportspringa till jobbet är populärt, och du kan använda samma princip under julen. Med lite planering går det alldeles utmärkt att dra på sig löpskorna och springa till släktmiddagen. Om avståndet blir för långt, spring delar av sträckan – antingen kombinerar du med en tur i kommunaltrafiken eller så får du skjuts med resten av familjen. Andra exempel är att bli avsläppt några kilometer hemifrån när ni är på väg från matbutiken eller att hoppa av tunnelbanan för tidigt och gå sista biten till glöggpartyt. En rask promenad räcker gott och väl om du inte känner för att låna festfixarens dusch. 

3.  Familjeaktiviteter

Istället för att smyga upp innan resten av familjen har vaknat eller att träna sent på kvällen när barnen sover, rör på er tillsammans! På lekplatsen kan barnen springa runt medan du (och andra äldre familjemedlemmar) kör cirkelträning. Välj 5-6 övningar som benböj, utfall, kort sprint, höga knän, armhävningar och plankan. Gör varje övning i 45 sekunder (vila 15 sek), fyra varv. Klart!

Barn brukar älska att springa korta, snabba intervaller så nästa gång familjen behöver röra på sig, ta er till en äng eller annan öppen (snöfri) yta där ni först värmer upp med lättare jogg i några minuter och sen springer intervaller. Testa till exempel 20 stycken 20-sekundersintervaller, fram och tillbaka.

Involvera barnen i passplaneringen och låt kreativiteten flöda. Lycka till!

Skribent: Jenny Sunding

Mer om Träning