Tröskelfart – krävs det ett maxpulstest för att hitta rätt?

Att hitta rätt tröskelfart kan vara knepigt, men viktigt då effekten av passet försvinner både om det går för snabbt och om det går för långsamt. Går det att hitta sin tröskelfart utan att behöva genomgå ett maxpulstest? Vi tipsar om fyra olika sätt att hitta rätt tempo.

Tävlingsfart: Om du har ett relativt nytt personbästa på 10 km kan du använda det tempot som utgångspunkt. Översätter du ditt personbästa till minuter per kilometer så brukar det vara ungefär samma tempo som din tröskelfart.

Prattest: Ett annat sätt att hitta din tröskelfart kan vara "prattestet" – att du skall max kunna säga en mening om du springer med någon, inte mer. Till skillnad mot ett distanspass då du skall kunna prata obehindrat, eller ett kortare intervallpass då du inte skall kunna prata alls. Bra fart men inte max. 

Puls: Den kanske vanligaste referensen när det kommer till tröskelfart är % av maxpuls, men för att detta ska fungera krävs det att du har uppmätt din maxpuls relativt nyligen då maxpulsen förändras över åren. Maxpulsen är också grenspecifik – d.v.s. att din maxpuls på cykel inte behöver innebära detsamma i löpning. Mjölksyratröskel ligger oftast mellan 80-85% av maxpuls för en motionär.

Borgskalan: Borgskalan är ett sätt att mäta träningsintensiteten genom upplevd ansträngningsnivå. Tröskeltempot ska ligga på ca 15-16 på skalan.

Det bästa sättet att hitta rätt tempo om du inte har ett maxpulsvärde att utgå från är att kombinera två av teknikerna ovan. Att till exempel utgå från din tävlingsfart på 10 km, men också applicera borgskalan eller prattestet för att säkerställa att din fart har rätt ansträngningsnivå.

 

Skribent: Lisa Beskow

Ska du springa ett lopp och vill ha hjälp med din träning? Kolla in våra träningsprogram!

Mer om Träning