Ung triatlet gör succé på löplopp

Tilda Månsson presenterade sig för den svenska löparpubliken när hon hösten 2021 segrade vid Hässelbyloppet på tiden 34.10. Att springa milen på 34.10 är snabbt oavsett ålder, det är en ännu större prestation om man som Tilda bara är 17 år gammal. Det som gör det hela ännu mera anmärkningsvärt är att löpningen inte är Tildas huvudintresse, Tilda är nämligen en av världens just nu mest lovande juniorer inom triathlon.

Efter att hon nyligen kom på en andra plats vid Kungsholmen Runt 10k så var det läge för killarna i Spring Snyggt att ta ett samtal med Tilda. Hur har hon blivit så duktig på att springa och hur tränar egentligen en triatlet av hennes kaliber? 

Du har gått fram som ett yrväder på den svenska löparscenen. Hur var Kungsholmen Runt?
– Jo det var ett fint lopp, lite regn och blåst innan start men det la sig under loppet. Det var mycket pepp på vägen. Samarwit som vann var före hela vägen, jag tycker väl att jag tog in en del men hann inte hela vägen.

Du måste väcka en hel del uppståndelse, 17 år som springer på så snabba tider och som dessutom inte satsar helhjärtat på löpningen?
– Jag syntes väl för första gången vid Hässelbyloppet, efter det så verkar det som att fler vet vem man är när man står på startlinjen. Perset är fortfarande från Hässelbyloppet. Tanken är att löpningen ska få bli en bonus utifrån min triathlonsatsning. Det är mycket att få ihop allting med mycket skola och träning. Men det är det jag gillar och jag går på ett triathlongymnasium så att vi får mer utrymme för vår träning. Det blir runt 20 timmar träning i veckan. 

Något som slår en när man ser dig springa är att du springer väldigt vackert, har du alltid gjort det?
– Jag har alltid haft ett ganska långt steg, stort hjul och landat på framfoten. För cykeln vill man ju använda låren lite mer. Det viktiga är att man inte tröttar ut de muskler som man vill använda på löpningen när man cyklar i ett triathlonlopp.

Hur började du med triathlon?
– Jag prövade på alla idrotter när jag var ung. Det jag alltid var bäst på var att springa då. När jag var 10 år gammal såg jag ett erbjudande om att testa på triathlon och fastnade ganska omgående för det. Vi hade ingen i familjen som höll på med sporten innan men nu har både storebror och lillasyster börjat. Föräldrarna hänger med på cykel ibland. Sedan förra året så har jag fått sponsorer i form av ett cykelföretag i Frankrike och Saucony med löparskor här i Sverige.

Har du ett pass som du kör ganska ofta?
– Jag brukar springa 2x6km med en minuts vila. Det brukar vara ganska hårt, inte den norska tröskeln som vi brukar tala om ofta utan här ska det gå något långsammare (cirka 5s långsammare) än 10k-fart. Tufft pass men som har gett mycket för mig.

Hör hela intervjun med Tilda i avsnitt 127 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 

 

Mer om Träning