Varför fartlek gör dig till en bättre löpare

Fartlek är ett svenskt träningsupplägg som numer körs av löpare runtom i hela världen. Det utvecklades av tiokamparen Gösta Holmér någon gång på 30-talet och precis som det låter så handlar passet om att leka med farten. Så vad är det som gör fartlek till en sådan populär löpträningsform och vilka träningsffekter får du av att köra fartlek?

Fartlek är en väldigt enkel, rolig och varierad form av löpning och många väljer att låta sina fartlekspass vara spontana där aktiv kontra passiv löptid inte spelar så stor roll som i ett intervallpass. Antingen kör du helt på känsla och låter kroppen bestämma när den vill öka farten och när den vill sänka farten, eller så kan du låta naturen bestämma passets gång genom att springa snabbt uppför alla backar du stöter på eller helt enkelt ta ut olika riktmärken där du väljer att öka farten. Det kan vara mellan lyktstolpar, bänkar eller vägskyltar.

Du varierar med andra ord den aktiva löptiden med lite lugnare löpning (vila) och det här sker antingen spontant när du känner för det eller genom att du innan passet har gett dig själv uppdrag som att t.ex. springa snabbt uppför varje backe eller att springa snabbt vid varje raksträcka.

Vad är då fördelarna med fartlek?

1. Det är en form av intervallträning som förbättrar din syreupptagningsförmåga och gör dig till en snabbare löpare.

2. Det är en slags tävlingssimulering eftersom det sällan går att springa i ett helt jämnt tempo under ett lopp med många deltagare. Du behöver anpassa dig efter övriga deltagare och loppet kan lätt bli lite ryckigt, framför allt i början där det ofta är trångt. Det gör att pulskurvan blir ojämn vilket är mycket jobbigare för kroppen än jämn fart. Har du då tränat fartlek så har du vant kroppen vid detta och kan hantera utmaningen.

3. Det är en enkel och rolig form av löpträning som du kan göra var som helst utan att behöva använda dig av en klocka eller kilometermarkeringar. 

Lycka till med fartleksträningen!

 

Skribent: Lisa Beskow

Mer om Träning