Vi har besökt Sveriges första löpbandscenter

Löpcoachen Åsa Lundén håller ett intervallpass på Urban Tribes nya löpbandscenter

Tänk dig drömmen att kunna boka upp ett löpband för ett tre timmars långpass, eller att hänga på ett ledarlett intervallpass som får dig att orka det där lilla extra. Eller varför inte ta en löprunda på Hawaii eller i Costa Rica? Allt detta kan du göra på Urban Tribes nya F9 Löpbandscenter i Solna.

– Det vore magiskt om vi skulle kunna fylla banden varje timme, varje dag i veckan. Vilken känsla. Vi öppnade för ett par veckor sedan och just nu planerar vi schemat tillsammans med våra medlemmar. Vi anpassar oss efter när de vill träna helt enkelt, säger Lisa McRae som grundade Urban Tribes tillsammans med maken Rubin för 12 år sedan. 

Lisa McRae gör rent alla löpbanden efter passen.

Löpbandscentret ligger i F9 Solna Business Park och delar lokaler med kampsportsgymmet Allstars Training Center och Crossfit-kedjan Fit4Life. Som medlem kan du utnyttja löpbanden när som helst mellan klockan 06.00 och 22.00 på vardagar – och 08.00 och 18.00 på helger.

Vem tror du kommer bli medlem?

– Det finns en stor målgrupp här i området kring Solna Business Park – det är många som jobbar här. Men jag tror också att vi kommer locka många kvinnor som inte vill springa ute när det är mörkt. Det vore såklart kul om företag där medarbetarna vill springa tillsammans kommer hit. Sedan tror jag verkligen att vi kommer locka personer som vill springa på riktigt bra löpband. 

Och de är verkligen bra, de nya löpbanden Matrix Performance Plus som har ett stötabsorberande lamellband som gör att de  känns både mjuka och stadiga, eller som någon sa ”nästan som att springa ute på riktigt skönt underlag”.  Dessutom har du en skärm där du kan kika på Netflix, eller kanske välja en bana var helst i världen att springa, något som Marathon.se:s reporter uppskattade lite extra. Du väljer bana och sedan springer du och ser en film från platsen. Bandet följer höjdskillnaden på banan, så plötsligt kommer en uppförs- eller nedförsbacke. Det dyker också upp turistinfo längs din löprunda. Så roligt att springa sitt distanspass i Costa Rica. 

Nicholas Roman som tränar mot SMIR, Stockholm Multi Island Run, var en av deltagarna på dagens intervallpass när vi besökte Löpbandscentret.

Nicholas Roman hängde på Åsas tuffa intervallpass som avslutades med backintervaller.

– Jag springer egentligen inte så mycket så här års, utan simmar och cyklar mest. Det var kanon att komma hit och springa intervaller. Det var jättejobbigt och jättekul, jag gillar att någon säger precis vad jag ska göra. Och när jag har någon på löpbandet intill så pressar jag mig lite extra. Jag gillade också att vi avslutade passet med 6 stenhårda backar det aktiverar ju lite andra muskler.

– Man pushar varandra på ett annat sätt när man springer tillsammans på löpband. Det är också inga problem att vara på olika nivå. Jag upplever att en del är rädda för att ”sinka” gruppen när vi springer utomhus, den känslan behöver du aldrig ha på ett löpband. Och behöver man stå över en intervall så gör man det.  Ett annat stort plus att springa inomhus är att du alltid har en toalett i närheten, skrattar Åsa Lundin, löpcoach som höll i dagens intervallpass.

Läs mer och/eller boka ditt löpbandspass hos Urbantribes.se

Av Kristina Lager

Åsa Lundén (th) med deltagaren Lotta Alexandersson: Instruktören var fantastiskt – hon är väldigt positiv och ger mycket energi och tydliga instruktioner. Det är bra att hon repeterar så att man under passet vet vad man ska orka.

Mer om Träning