Veckans löpare: Farfar fick ta tid när jag sprang runt huset

Möt Louise Wiker, elitlöparen som 2016 sprang Amsterdam Marathon på 2:36:39. Här berättar hon om sina förebilder, vad hon uppskattar hos en träningskompis och att Snickers är bästa energiboosten innan ett långpass.

Vem är du?

Jag är 41 år gammal, bor i Stockholm med min man och dotter. Just nu är jag föräldraledig från jobbet som jurist på eHälsomyndigheten. Mina meriter som löpare är flera SM-medaljer på distanser från 4 km terräng upp till maraton. Jag har sprungit maraton på VM två gånger - Peking 2015 och London 2017.

Hur länge har du löptränat?

Jag har gillat att springa sedan jag väldigt liten. Farfar fick ta tid när jag sprang runt huset och då var jag inte gammal. Som barn/ungdom höll jag på med många andra idrotter men där löpningen alltid var en del av träningen (orientering, skidor, fotboll). I sena tonåren sprang jag mitt första lopp men seriös löpträning började jag med först när jag var något år över tjugo.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Långpass på Silverleden med mina gamla löparkompisar från Hällefors Löparklubb (vilket är länge sedan nu) eller när jag "sätter" ett pass Szacke (Louise tränare Anders Szalkai, reds. anm.) har gett mig för att kolla av formen inför en viktig tävling. Då handlar det ofta om ett pass på bana.  

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Våga chansa mer på tävling. Jag är lite för försiktig, vill gärna ha lite extra marginal för att inte riskera att ta slut för tidigt.

Vem är din förebild inom löpning/träning?

Det finns flera löpare jag inspireras av. Nu när jag blivit mamma tittar jag på många andra kvinnor som fött barn och fortsatt sina elitaktiva karriärer, för att få tips och råd. Dessa är bland annat Stephanie Bruce, Paula Radcliffe, Shannon Rowbury. Evy Palm är en förebild av många olika anledningar men framförallt för att hon var som bäst när hon var 40+ som jag själv är nu. Och Shalene Flanagan för att hon verkar vara en sådan hårding som inte räds göra det jobb som krävs för att bli bäst.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?

Egentligen detsamma som hos en kollega. Hjälpsam, trevlig och som kan slappna av när det behövs och vara fokuserad när det behövs. Med andra ord småprata på uppvärmningen och fokusera på uppgiften när intervallerna startar. Flexibilitet uppskattar jag nu när jag själv är mer låst :-)

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?

Pulsklockan.

Vad äter du helst innan ett långpass?

Snickers eller O'boy på havremjölk.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?

Frihet. Tror det kommer av att jag i början av min "löparkarriär" sprang mest på stigar i skogen, bara jag och kanske någon älg men annars bara tystnad.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

"How bad do you want it"

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Vet inte om det räknas hit, men jag har träffat några av mina allra bästa vänner genom löpningen.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Om man inte räknar Parkrun så var Kistaloppet i september mitt senaste. Jag vill minnas att jag var ganska nöjd. (Louise blev tvåa på grymma tiden 37:27, reds anm.)

Vilket är ditt nästa lopp?

Mitt nästa inplanerade lopp är Trafford 10k som går utanför Manchester den 1 mars. Men det kan hända att det tillkommer något.

 

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare