Saffransscones med hallon

Alla borde njuta av goda saffransscones så här i december. De passar utmärkt till helgfrukosten eller eftermiddagsfikat. Skulle det råka bli någon över – ät dem för att boosta energin innan träning.

Otroligt goda scones som du slänger ihop på nolltid. Ät de ljumma med mosade hallon och en klick grekisk yoghurt. Eller släng ner i träningsväskan och ät dem precis som de är innan eller efter träning. De är både goda och saftiga så du behöver inget tillbehör – inte om du är som jag som älskar saffran.

Till 6 scones:

  • 2 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 g saffran
  • 2 dl grekisk yoghurt, 10 % fett
  • 1 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g smör, mjukt

Rör ihop alla torra ingredienser. Blanda i resten och rör till en jämn smet – den blir riktigt kladdig. Lägg ut 6 st scones på en plåt med bakplåtspapper. Jag blötte händerna för att inte smeten skulle kladda fast så på händerna. Grädda 18-20 minuter i 200 grader, varmluftsugn. Låt dem svalna några minuter innan du äter dem.

Tina frysta hallon i mikron eller i kastrull, och mosa sedan med en gaffel. Typ världens enklaste hallonsylt. Tillsätt lite socker om du vill, men jag tycker inte att det behövs eftersom sconesen har en lite sötma. Servera med hallon och en klick grekisk yoghurt, jag använder Arlas superkrämiga med 10 % fett - så otroligt gott.

Av Kristina Lager

Mer om Recept