10 000 barn och ungdomar i Kalvinknatet

I måndags sprang 589 barn och ungdomar Kalvinknatet i Kristianstad som var den tionde av de totalt femton deltävlingarna som mynnar ut i finalen i samband med MAI-galan i Malmö i augusti.

Kalvinknatet är en löparserie för skolungdomar i årskurs 1–6 (7–12-åringar) i Skåne, Småland, Blekinge och Halland. Tävlingen genomförs på 15 orter och efter starten i Halmstad den 24 april så var det i måndags Kristianstads tur med KFUM Kristianstad som arrangör. Sista anhalt är Ljungby den 1 juni. Sträckan är 1,5 km och arrangör är lokala föreningar på respektive ort.
Det är tolv klasser på varje ort – jämnt fördelat mellan flickor och pojkar – och respektive vinnare möts sedan i en final på MAI-galan på Malmö Stadion den 16 augusti. Förra året var det totalt 9500 deltagare och i år räknar arrangerande Malmö AI med ännu fler.

Rekorddeltagande
630 skolungdomar deltog i Eslöv den 3 maj, 1900 sprang i Pildamsparken i Malmö den 18 maj och i Kristianstad deltog 589 barn och ungdomar.
– Både Eslöv och Kristianstad noterade deltagarrekord. 2003 var det 438 löpare som sprang i Eslöv, förra året 482 och 630 i år. Det är nästan 50 procent upp på två år, säger MAI:s projektledare Stig Nilsson.
I Kristianstad genomfördes tävlingen för fjärde gången och platsen var Tivoliparken. Bland vinnarna märks Fanny Sundqvist i årskurs tre som segrade på ett övertygande sätt. Hon tävlar och tränar löpning i Åhus FIK och får nu för andra året i rad göra resan till finalen i Malmö. Där springer de yngre 600 m och de äldre 1000 m.