1.15.23 – Sara besegrade halvmaratonspöket

Tjejmilen-vinnaren Sara Holmgren vågade ta steget upp till halvmaraton igen – och vilken succé det blev.

Vilken härlig start på 2018 för Sara Holmgren. Med tiden 1.15.23 i Barcelona Halvmaraton putsade fjolårets Tjejmilen-vinnare sitt personbästa på halvmaran med sex och en halv minut – och presterade den snabbaste svenska tiden på ett år. Halvmaratonspöket är besegrat!

– Jag är glad och nöjd även om jag efter 13 kilometer kände att jag tappade energimässigt, jag hade bara en liten flaska sportdryck som jag sparade lite för länge men, jag skulle ha behövt ännu mer energi.
Trots att det blev jobbiga avslutande kilometer lyckades Sara hålla tempot bra. Nu klarade hon målsättningen 1.15 även om det rann iväg några sekunder de sista kilometerna.
Sluttiden blev 1.15.23. En förbättring av personbästat med sex och en halv minut! För trots bra tider på milen har Sara i sina tidigare försök aldrig varit under 1.20 på halvmaran.

– Aldrig mera halvmaraton, sade Sara efter ett krävande Stockholm Halvmarathon 2014. Två tidigare halvmaror en i Italien och den andra i Göteborgsvarvet gav heller inga kickar precis.
Men det har hänt mycket sedan den där jobbiga upplevelsen i Stockholm Halvmarathon. Mer träning, bättre tider på alla distanser och i september 2017 vann hon Tjejmilen på 34.54 med god marginal till Etiopiens Adenew Tefera.

När landslagsledningen öppnade för ett lag till VM i halvmarathon 2018 så blev ändå Sara lite intresserad att trots allt testa halvmarathon igen. Ett bra mål att träna för under vintern om inte annat. Utan de svenska stjärnorna Sarah van der Wielen (Lahti) och Isabellah Andersson kommer det inte att bli ett lag och inga svenskor i VM i halvmarathon. 

– Nu blir det inga mer halvmaratonlopp i vår för mig, efter en återhämtningsvecka kommer jag att börja träna för milen igen. Om en månad åker jag på träningsläger i USA. 
– Jag kommer kanske att springa ett halvmaraton i höst, men närmast är det ett millopp i Los Angeles i april och 10000 meter på bana i maj.
– Sedan hoppas jag att jag får ihop det kan springa Tjejmilen igen. Det loppet har en speciell stämning och känsla – har jag möjligheten vill jag absolut vara med igen.

Frågan är om det kommer att bli några svenska löpare alls till VM i halvmaraton som avgörs i Valencia 24 mars. Landslagsledningen har satt upp kriterierna att tör individuell start krävs en tid under 1:03 och att lag tas ut om minst fyra män snittar under 1.05 men att alla ska ha klarat en tid under 1.06.
Med David Nilsson (1.03.34), Mikel Ekvall (1.05.18) och Mustafa Muhamed (1.05.41) är det precis på gränsen att det kan bli ett lag. Rutinerade Spårvägenlöparen Olle Walleräng debuterade på halvmaratondistansen i Barcelona. Med tiden 1.06.42 är han nu fjärde löpare i statistiken. Landslagledningen har fått något att fundera över, reglerna som satts upp är inte huggna i sten…

Etiopien dominerade elitfältet i Barcelona. Wasihun Mule vann herrklassen och Deba Tejitu damklassen på riktigt bra tider. 59.44 respektive 1.08.36 i ett lite småblåsigt Barcelona.


Resultat Barcelona Halvmarathon.
1. Deba Tejitu , Etiopien, 1:08:36
2. Kuma Dibabe, Etiopien, 1:08:36
3. Salome Nyiracundo, 1:08:48
---
16) Sara Holmgren, Sävedalen, 1.15.23

1) Wasihun Mule, Etiopien, 59.44
-----
34) Olle Walleräng, Spårvägen, 1.06.42
46) Fredrik Uhrbom, Spårvägen 1.08.50