1300 glada löpare på Avenyn

Det är nu fyra år sedan friidrotts-VM gick av stapeln i Göteborg. Det tidigare VM-loppet, numera Avenyjoggen, lever dock vidare. På lördagen var det dags för den sjunde upplagan, denna gång med 1300 deltagare som sprang milbanan genom Göteborg.

Text: Jakob Karlsson

Göteborgskalaset och Avenyjoggen är två återkommande arrangemang som påminner om den ljuvliga sommaren för fyra år sedan, då Göteborg stod som värd för friidrotts-VM. Avenyjoggen, tidigare VM-loppet, är en av aktiviteterna under Göteborgskalasets sista dag. Som en kontrast till öltält och sena kvällar på stan ges göteborgare och tillresta chansen att mäta sina krafter på en tiokilometersbana runt Göteborg.
Loppet startar utanför VM-arenan Ullevi, och går via centrum och Haga mot Slottsskogen. Efter att ha sprungit en slinga i det vackra grönområdet vänder löparna åter mot centrum via Annedal och Vasastaden. Loppet avslutas med en spurt (förhoppningsvis) uppför Avenyns södra del till det hägrande målet på Götaplatsen.
Under de första åren var VM-loppet 14 kilometer långt och gick längs den bana som användes för maratonloppet under VM, men sedan 1996 är distansen tio kilometer. Till årets upplaga hade arrangörerna tvingats ändra en del av sträckningen, vilket bland annat gjorde att löparna fick kämpa lite extra för att komma över höjderna kring Annedal, något som man tidigare sluppit genom att springa runt området via Vasagatan.
På det hela taget är banan dock ganska lättsprungen, och vädret på lördagen var i närmaste perfekt för löpning - vindstilla och cirka 18 grader. I målfållan syntes många glada miner på löpare som slagit nytt personbästa. Arrangerande IF Kville utlovar att banan är kontrollmätt till exakt tio kilometer, och tiderna från loppet är således exakta miltider. Tyvärr är allt inte lika exakt; många löpare kritiserar att flera av kilometermarkeringarna är uppenbart felplacerade. Detta är en sak som tyvärr drar ner helhetsintrycket för ett i övrigt mycket välarrangerat lopp.
Avenyjoggen lockar sällan några större mängder löpare från andra delar av landet, och brukar därför vara en uppgörelse mellan Västsveriges bästa långdistansare. I herrklassen fanns ett antal löpare som nämndes i förhandssnacket och bland dessa var Jan Swensson, tävlande för Chalmers, den som tog hem segern med en tid strax över 32 minuter. På damsidan fanns en desto klarare favorit i gästande norska elitlöparen Jorunn Rekkedal. Hon infriade förväntningarna när hon sprang i mål ungefär 35 minuter efter startskottet.
Antalet deltagare i VM-loppet/Avenyjoggen har varierat kraftigt under åren. Som mest har över 6000 löpare varit med, men även årets notering på 1300 deltagare räcker enligt arrangörerna för att hålla ställningarna som Göteborgs näst största löpartävling.

Resultat (preliminärt)
Herrar 10 km
1) Jan Swensson KMF Chalmers 32:08
2) Peter Tefke Ale 90 IK 33:03
3) Biniam Hailemariam 33:05
4) Anders Soovik Kongahälla AIK 33:14
5) Christopher Falk IF Rigor 34:29
Damer 10 km
1) Jorunn Rekkedal ÅS IL Norge 35:33
2) Jenny Framme Hälle IF 36:43
3) Kristina Rebane Sunne Löparklubb 37:02
4) Annika Andersson IF Göta 38:08
5) Anneli Södergårds Hultfreds LK 39:05

Samtliga resultat från Avenyjoggen finns på IF Kvilles hemsida