2.14.04 av Szalkai i Italien

På söndagen slog Anders Szalkai till med den bästa svenska maratontiden på två år. Szalkai blev fyra på tiden 2.14.04 i Maratona d'Italia i Modena.
- Jag har nog aldrig gjort ett bättre lopp - just nu känns det som att jag rankar det här högre än när jag gjorde 2.13.19 i London 1999, säger Anders Szalkai till Marathon.se.

Sveriges bästa och pålitligaste maratonlöpare de senaste åren har den här säsongen haft problem med en hälseneskadda. Den sinkade Stockholm Marathon-satsningen, förstörde alla planer på OS, men under de senaste månaderna verkar skadan läkt ut och den 30-årige Spårvägen-löparen har kunnat börja köra hårda kvalitetspass igen.
- Jag bestämde mig först i fredags för att springa här nere i Italien. Det har kännts så bra under träningarna men jag visste inte om det skulle hålla en hel mara.
Med ett koppel kenyaner och stora delar av den italienska eliten med förra årets VM-femma Daniello Goffi som favorit blev det bra fart efter starten utanför Ferraris testbana i Maranello.
- Ett gäng kenyaner stack iväg direkt medan jag lade mig i andraklungan. Efter åtta kilometer tyckte jag att det kändes så bra att jag gick ifrån klungan och började jaga, berättar Szalkai.
Första 15 kilometerna i i loppet mellan Maranello och Carpi går utför. Höjdskillnaden är 100 meter. På söndagen stördes dock löparna av en tuff motvind och vid 15 kilometer hade andraklungan hämtat in den ensamlöpande svensken.
- Vi var först en stor klunga som krympte efter hand. Till slut var det bara två italienare och jag. De körde hårt på slutet och vi plockade kenyan efter kenyan ifrån tätklungan.
2.14.04 är svenskt årsbästa. En tjuvtitt på Szalkais egen klocka berättar om en tuff öppning: 5 km - 15.23, 10 km - 30.56, 15 km - 46.48, 21.1 - 1.06.22, 25 km - 1.18.55, 30 km - 1.35.05, 35 km - 1.51.15, 40 km - 2.07.08.
Totalt var det 2000 deltagare i maratonloppet i norra Italien som har det fullständiga namnet MARATONA D''ITALIA memorial ENZO FERRARI. Det är här sportbilstillverkaren Ferrari har sitt säte. Starten för maratonloppet gick precis utanför Ferraris egen testbana där den nykorade världsmästaren Michael Schumacher brukar testa sin formel 1-racer.
- Ja, det stod tio Ferraris vid målet, men det var mycket folk efter banan också. Ett riktigt roligt lopp, säger Anders Szalkai som åker hem till Sverige för att nästa helg försöka ta en plats i det svenska laget till terräng-EM i Malmö.