2.23 – Måns Höiom slog alla rekord

Måns Höiom är årets hittills snabbaste svenska maratonlöpare. På söndagen blev han tvåa i Giuseppe Verdi Marathon i Italien. Tiden 2.23.35 är nytt personbästa. På vägen satte faktiskt Måns även persbästa på 5 km, 10 km och halvmaran!

– Det gick så pass lätt i början och jag hängde bara med i täten och lät det bara hända, säger Måns Höiom till Marathon.se direkt efter loppet.
På en bana som har 108 meters höjdskillnad mellan start och mål, fick Måns en rejäl hjälp av den jämna nerförsbacken första milen och noterade sina snabbaste tider någonsin på 5 km, 10 km, halvmara och maraton.
5 km passerades på 15.51 vilket är nytt personbästa för Måns som aldrig har lyckats att springa under 16 på 5000 meter på bana. 10 km passerades på 31.46, nästan minuten bättre än personbästa på bana. På vägen sprang han också under 1.10 på halvmaran för första gången och hade som mellantid 1.09.45.
– Tiderna på 5, 10 och halvmaran var det verkligen dags att bättra på, men loppet var egentligen mer tänkt som ett kul avbrott i träningen inför Stockholm Marathon, säger Måns Höiom.

Resultatet gör Måns Höiom till Sverige-etta i den svenska årsstatistiken. Måns är en av dem som tränar mest i landet (han jobbar dessutom heltid till skillnad från många andra i svenska eliten som är på träningsläger större delar av vintern), han kör 20 mil i veckan året runt och sliter med enorma veckor upp till 30 mil. Nu är siktet inställt på EM i Göteborg nästa år.
– Brorsan och jag satsar på att springa bra i Stockholm Marathon, säger Måns. Då ska det bli riktigt roligt. Tidigare år har vi sprungit i London och fått lite kort förberedelsetid till Stockholm, men nu blir det en helhjärtad satsning. Brorsan – det är Runar Höiom – en av Sveriges bästa maratonlöpare de senaste åren.
Runar som förra året sprang på 2.18.52 har dock haft problem med ett knä och har bara kunnat träna sedan i januari. Träningen räckte dock till 2.36 och sjättte plats i Giuseppe Verdi Marathon.
Segrade i loppet gjorde italienaren Giorgio Calcaterra som var tvåa i Stockholm Marathon 2000.