2.31 av Lena Gavelin i Frankfurt

Lena Gavelin gjorde sitt hittills kanske bästa lopp när hon var trea i Frankfurt Marathon på 2.31.58. Det är en förbättring av hennes tidigare personbästa från årets Stockholm Marathon med 3.06. Det är också den tredje bästa svenska maratontiden någonsin. Endast Evy Palm (2.31.05) och Marie Söderström-Lundberg (2.31.28) har sprungit snabbare.

Det var regnigt, lite kyligt och vindstilla när Frankfurt Marathon avgjordes på söndagsförmiddagen. Lena Gavelin , som nu sprang sitt livs andra maratonlopp, satsade hårt och avverkade loppets första halva (21,1 km) på 1.14.43. Hon låg då på fjärde plats. På loppets avslutande 21,1 km noterade hon 1.17.15.
Tredjeplatsen i Frankfurt innebär en fin avslutning på en framgångsrik höstsäsong för den 27-åriga löparen från Jamtrennarna. I augusti segrade Gavelin i Tjejmilen och i september vann hon S:t Eriksloppet (SM i halv maraton).
Resultatet i Frankfurt visar att det nu finns två svenskor som håller hög europeisk maratonklass; Gavelin och Marie Söderström-Lundberg som hade 2.31.28 i årets Stockholm Marathon. Kan de två hålla samma nivå nästa år finns det goda förutsättningar för en stark svensk laginsats i maraton vid friidrotts-EM nästa år.
EM i maraton är nämligen inte endast en individuell tävling. Samtidigt avgörs Europacupen i maraton som är en lagtävling. Varje nation får starta med fem löpare.
Pavel Loskutov från Estland, som i våras vann Göteborgsvarvet (halv maraton), segrade i herrklassen på 2.11.09. Frankfurt Marathon lockade i år för första gången mer än 10 000 löpare.