2.36.50 av 23-årig svenska i New York

Caroline Almqvist förbättrade sitt personbästa från Asics Stockholm Marathon 2018 (bilden) med åtta minuter i New York Marathon till 2.36.48.

Det blev kenyansk seger i damklassen och etiopisk seger i herrklassen när den 42:a upplagan av New York Marathon avgjordes i fint höstväder.
Längre bak i det stora fältet överraskade än en gång Caroline Almkvist. I våras kom Caroline från nästan ingenstans när hon var trea i ASICS Stockholm Marathon. Den gången förbättrade den blott 23-åriga Hässelbylöparen sitt personliga rekord med hela sju minuter till 2.44.49. Nu kapade hon ytterligare åtta minuter på sitt pers när hon sprang på 2.36.48. Imponerande med 15 minuters förbättring på två lopp i år!

Caroline Almkvist från Onsala som tävlar för Hässelby SK var den enda svenska elitlöpare i årets lopp. Trots hennes överraskande tredje plats i ASICS Stockholm Marathon i våras ansågs hon inte kvalificerad att ingå i den grupp kvinnliga elitlöpare som startade 15 minuter före övriga löpare i New  York.

Nu startade Almkvist tillsammans med den stora gruppen av övriga löpare vilket kanske var en fördel. Istället för att riskera att hamna ensam i det lilla damelit-fältet kunde Caroline nu springa med manliga löpare.

Hennes plan var att avverka loppets första halva (21,1 km) på 1.20. Caroline hade följande mellantider: 5 km 18.46, 10 km 37.27 (18.41 senaste 5 km), 15 km 56.09 (18.46) och 20 km 1.14.55 (18.46). Caroline passerade halvvägs (21,1 km) på 1.19.00 vilket var nära tre minuter snabbare än hennes passertid i Stockholm i våras och också nytt pers på halv maraton.

Den andra halvan i New York är betydligt mer krävande än den första.
Caroline Almqvist, som står som Eva Almkvist (hon heter Eva Caroline) i resultatlistan orkade hela vägen. Hon passerade 25 km efter 1.33.37 (18.42) och höjde sedan tempot. 30 km passerades på 1.51.45 (18.10), 35 km 2.10.04 (18.21), 40 km  2.28.43 (1.18.39).

Tiden i mål blev 2.36.50 gav henne 19:e plats och placerar Caroline på fjärde plats på den svenska årsbästalistan. Det ska påpekas att Caroline faktiskt är förstaårssenior. Maratonlöpare är normalt äldre än så när de presterar sina bästa resultat.

Efter 1.19.00 på loppets första halvmara hade Caroline 1.17.50 på den krävande andra halvan. Det är Carolines två snabbaste halvmaror någonsin.
– Mycket imponerande, tycker tränaren Christian Mundt som hade en nervös söndagseftermiddag när han från hemmaplan följde resultatrappoteringen från loppet.
– 2.36 på en så tuff bana som den i New York är bra.Hon gjorde sitt livs tredje bästa 10 km-tid någonsin när hon nu sprang på 36.50 mellan 20 km och 30 km.
– Caroline hade lite problem med en hälsena i augusti. Hon missade därför ban-SM. Hälsenan spökade lite även i september, men sedan har träningen gått bra.

Maratonveteranen Anders Szalkai fick tiden 2.46.15. De två f.d landslagsstjärnorna i skidåkning, äkta paret Anna Haag och Emil Jönsson sprang tillsammans när de nu debuterade som maratonlöpare. Båsa klockades för 3.10.39.

Jubel efter loppet i New York.

Elitlöpare utan harar startade försiktigt

Utan harar blev det avvaktande löpning under inledningen av loppet. Tjugo löpare bildade en tätgrupp i damklassen efter 10 km (37.05). Bland herrarna var tolv löpare samlade längst fram vid milpassagen (30.48).
När tempot sedan höjdes minskade tätgrupperna snabbt.

I damklassen var tre löpare i täten över den krävande Queensboro Bridge efter halva loppet. Inför de täta åskådarleden på Första Avenyn på Manhattan gick 2012 års OS-fyra Mary Keitany loss. Den 36-åriga kenyanskan sololöpte sedan och tog sin fjärde seger i New York på tiden 2.22.48 – endast Grete Waitz har fler segrar i New York. Norskan vann nio gånger mellan 1978 och 1988.
Segern gav 150 000 dollar (drygt 1,3 milj kr) vilket är en hög summa när det handlar om friidrott, men närmast kaffepengar jämfört med golf och tennis.
Intressant att notera är att den amerikanska frammarschen på damsidan fortsätter. Nu var tre amerikanskor bland de sex främsta, anförda av fjolårsvinnaren Shalene Flanagan som slutade på tredje plats.

I herrklassen var det den blivande tvåan Shura Kitata från Etiopien som drog upp tempot under loppets andra halva. Vid 30 km var fyra man i täten. I den svaga backen upp mot målet vid Tavern on the Greene i Central park gjorde Kitana och hans landsman Lelisa Desisa upp om segern. 28-årige Desisa, som var tvåa på VM  2013, var nu starkast och vann på 2.05.59 – två sekunder före Kitata.

105 184 ville vara med

Intresset för New York Marathon har vuxit kraftigt sedan den blygsamma premiären 1970 då 55 löpare sprang fyra varv på en bana i Central Park på Manhattan.

I år deltog 105 184 löpare (rekord) i utlottningen av 15 640 garanterade startplatser.

Ytterligare drygt 35 000 platser i loppet har gått till utländska researrangörer, löpare som springer för välgörenhet, löpare som genomfört minst 15 NY Marathon, löpare som klarat kvaltiden och till medlemmar i arrangerande New York Road Runner´s Club som under året sprungit minst nio an klubbens övriga lopp.

Trots att flera utländska researrangörer gick på en betydande ekonomisk smäll 2012 då maratonloppet ställdes in p g a en storm som drabbat New York är intresset fortfarande stort för att arrangera resor till världens största maratonlopp. 110 godkända utländska researrangörer skickade i år löpare till New York. Deltagarna i loppet kommer från 137 nationer.

Nära 50 procent av de anmälda kom i år från andra länder än USA vilket ger arrangörerna en betydande extra inkomst.
Utländska researrangörer – liksom de godkända välgörenhetsorganisationerna – köper nämligen startplatserna i loppet till en betydligt högre avgift än de 295 dollar (2 655 kr) som amerikanska löpare betalar;). 1970 var avgiften en dollar.
SpringTime Travel, som är den största nordiska researrangören, hade i år drygt 600 svenskar och norska resenärer.

Kvaltiderna är relativt tuffa. Löpare som vill vara med och springa och som inte vill betala extra för en välgörenhets-plats eller för att åka med en godkänd researrangör måste t.ex ha gjort följande maratontider: Manliga löpare 45-49 år: 3.05, kvinnliga löpare 35.39 år: 3.15.