2.39 kan ta Norrbom till EM i maraton

Cecilia Norrbom satte personbästa med 2.39.22 i Houston Marathon Bilden är från EM i Amsterdam 2016 där Cecilia sprang halvmarathon.

Vilken härlig start på 2018 för Cecilia Norrbom och svensk maratonlöpning. Med tiden 2.39.22 satte Cecilia personbästa med drygt fem minuter när hon på söndagen blev nia i Houston marathon. Med stor sannolikhet kan resultatet räcka till en EM-biljett för den 29-åriga Spårvägen-löparen.

– Aaahhh vilket lopp det blev! skriver Cecilia på Instagram. 2.39.22 och pers med 5 minuter.
Den svenska landslagsledningen har satt 2.38 som direktkvalgräns till EM i marathon. En tid som Cecilia länge hade inom räckhåll. Hon passerade första halvan på 1.17.48 och hade 1.51.31 efter 30 km.
På sista milen sjönk dock farten en aning för mycket.
– Fick springa sista 10 km själv med klockan som pushare! Otroligt kämpigt och jobbigt. Men otroligt nöjd, glad och STOLT över mig själv som gjorde det här! 

Tack vare att Cecilia klarade att hålla god fart in i mål bäddade hon nu ändå för EM-start, inte bara för sig själv utan för ett helt svenskt EM-lag.
Det andra kriteriet för EM-start är nämligen att Sverige skickar ett lag om fyra löpare om deras kvaltider tillsammans snittar under 2.40, dock måste alla fyra ha gjort under 2.42.
Både Hanna Lindholm, Huddinge (2:39:45 i Amsterdam) och Mikaela Larsson (2:38:41 i Valencia) har klarat lagkvaltiderna under kvalperioden som startade 1 augusti 2017. Med Cecilia Norrboms resultat räcker det nu att en fjärde tjej klarar sig under 2.42.
– Det är ingen tvekan att chansen har ökat för att det blir ett lag, säger Lorenzo Nesi som är ansvarig för maratonlandslaget. 
– Det vi saknar är ett riktigt starkt ankare. Vi får ha tålamod och hoppas att Isabellah Andersson (svenska rekordhållerskan) kan komma tillbaka.
Även utan Isabellah är dock chanserna stora att ytterligare någon ska klara en tid under 2.42. VM-löparna från 2017, Lisa Ring och Louise Wiker, har båda sprungit klart under 2.40. Andra tjejer med kapacitet är bland andra Charlotte Karlsson, Malin Starfelt och Ida-Maria Nicklasson. 

De yttre förutsättningarna i söndagens Houston Marathon var trots endast ett par plusgrader goda. Snabbast var eriopierna Bazu Worku som vann herrklassen på 2.08.30  och Biruktayit Degefa, som vann damklassen på 2.24.51.