33 000 springer Chicago Marathon

Om två veckor avgörs New York Marathon som är höstens mest uppmärksammade maratonlopp i världen. På söndag avgörs Chicago Marathon som är höstens kanske bästa maratonlopp. Både när det gäller resultat och organisation placeras Chicago före New York.

De svenska löparna väljer dock fortfarande New York Marathon. Drygt 400 svenskar springer i New York den 5 november. Till Chicago är bara ett drygt dussin blå-gula löpare anmälda. Bland dem återfinns några av landets bästa långlöpare; Stockholm Marathon-vinnaren Marie Söderström-Lundberg, landslagslöparen Susanne Johansson och årets maratonöverraskning Jonas Larm.
De har valt att satsa på Chicago för att de siktar på att få bra tider. Chicago har nämligen en av världens snabbaste maratonbanor. I fjol förbättrade Khahid Khannouchi herrarnas världsrekord till 2.05.42.
Khannouchi har genom årets trivts bra i just Chicago. Det var där han 1998 blev tidernas snabbaste maratondebutant genom att vinna Chicago Marathon på 2.07.10. Året efter linkade den då 27-årige marockanen i mål som tvåa på 2.07.19. Efter loppet visade det sig att han drabbats av stressfraktur i foten.
I fjol noterade alltså Khannouchi - i sitt livs tredje maratonlopp - nytt världsrekord med 2.05.42 - 23 sekunder under brasilianaren Ronaldo da Costas notering från Berlin Marathon 1998.
- Detta ögonblicket har jag drömt om i hela mitt liv. Det är svårt att förklara hur det kändes att springa i mål och veta att jag hade slagit världsrekord. Jag har arbetat hårt för denna framgång i många år, kommenterade Khannouchi.
Khahid Khannouchi missade OS i Sydney eftersom han inte hann bli amerikansk medborgare i tid för den tävlingen. Khannouchi var inte intresserad av att representera Marocko i OS. Khannouchi är favorit även i årets lopp där han får konkurrens av fem löpare med personbästa under 2.07.

Chicago Marathon har en intressant historia.
I mitten av 80-talet utmanade Chicagos dåvarande tävlingsledare Bob Bright New York Marathons legendariske tävlingsledare Fred Lebow. Bright hade högre sponsorinkomster och lockade flera av världens bästa löpare till Chicago där Steve Jones från Storbritannien satte världsrekord med 2.08.05 år 1985. Lebow hade ett större, bättre och mer uppmärksammat lopp, men en långsammare bana.
Efter stora problem i slutet av 80-talet utmanar Chicago Marathon nu åter New York om positionen som höstens ledande maratonlopp i USA. Det är New York Marathon som lett utvecklingen i snart 25 år. 1976 ändrades maratonbanan från fyra varv runt Central Park till att gå genom de fem kommuner som bildar New York; Staten Island, Brooklyn, Queens, Manhattan och Bronx. Med drygt 2 000 löpare fick New York plötsligt världens största maratonlopp. Tävlingen blev en stor succé.
Eftersom New York är världens mediahuvudstad blev loppet uppmärksammat världen över. Framgången med maratonloppet inspirerade andra att starta liknande tävlingar i städer som London, Paris, Rom, Stockholm och Chicago. 1977 lockade premiären för Chicago Marathon hela 5 000 deltagare vilket då var världsrekord.
I slutet 80-talet fick loppet av ekonomiska problem när huvudsponsorn Beatrice Foods drog sig ur. 1987 kunde Chicago Marathon inte genomföras.
Året efter arrangerades loppet igen. Ekonomin var dock ansträngd vilket betydde att de stora stjärnorna saknades, men de vanliga löparna var nöjda med loppet.
1994 klev La Salle Bank ? en lokal bank i Illinois och omgivande delstater - in som huvudsponsor. Två år senare köpte banken maratonloppet från ett lokalt marknadsföringsföretag. Med hjälp av imponerande ekonomiska resurser har Chicago Marathon utvecklats snabbt de senaste åren.
- Vi har valt att satsa på att göra en så bra tävling som möjligt för vanliga löpare. Samtidigt har vi marknadsfört Chicago Marathon bättre, berättade biträdande tävlingsledaren Michael Nichi.
Utvecklingen är imponerande: 11000 anmälda 1996, 16000 anmälda 1997, 20000 1998 och 29000 1999. Till årets La Salle Bank Chicago Marathon är 33000 löpare anmälda. De allra flesta är amerikaner.
New York Marathon har däremot fler europeiska än amerikanska deltagare.
Chicago Marathon har start och mål i Grant Park i centrala Chicago. Banan är snabb och nästan helt flack.
Trots den tidiga starten (kl 07.30) brukar det vara gott om folk under loppets första halva. Under den andra halvan, när banan når de södra förorterna, är åskådarleden inte lika täta. Den sista kilometern springer löparna rakt mot Chicagos imponerande skyline. Anmälningsavgiften till Chicago Marathon är 50 dollar (500 kr). Fri anmälan fram till någon vecka före loppet. Det är enkelt att anmäla sig via Internet.
De utländska löpare som vill springa New York Marathon måste anmäla sig via en researrangör som har lyckats köpa startplatser i loppet för 100 dollar (1000 kr).

Läs mer om Chicago Marathon: www.chicagomarathon.com
Följ söndagens lopp: www.runnersworld.com