70 000 anmälda tillBroloppet år 2000

Intresset för Broloppet mellan Köpenhamn och Malmö år 2000 slår alla rekord. 70 000 löpare är redan anmälda för att springa loppet över den nya Öresundsbron och nu har arrangörerna satt stopp.

- Jag är överraskad av att intresset är så stort. När vi började planeringen för ett par år sedan var det många som trodde att Broloppet bara skulle locka de verkligt intresserade löparna, säger Lasse Johnsson som är tävlingsledare för den svenska delen av loppet.
- Nu har det kommit in så många anmälningar att vi inte vågar ta emot fler. 70 000 löpare är nog max för oss.
De som betalt in sin föranmälningsavgift 100 kr för sent får pengarna tillbaka.
- Vi gör en väntelista med namnen på de löpare som kommit in sedan vi satt stopp. Vi vet ju inte om alla som är föranmälda verkligen kommer att anmäla sig till loppet, förklarar Lasse Johnsson.
Broloppet blir därmed den största löpartävlingen någonsin i Norden. I slutet av juni år 2000 avgörs loppet på den nya Öresundsbron och genom den tunnel som finns på den danska sidan av sundet. Distansen är halv maraton (21 098 meter).
Tävlingsdatum bestäms någon gång i maj eller juni i år. Då skickas anmälningsblanketter ut till alla som nu är föranmäla. Den slutliga anmälningsavgiften är preliminärt 400 kr.
Arrangörerna räknar med att dela upp startfältet i fyra grupper som startar med en timmes mellanrum.
Alla deltagare startar i Köpenhamn och har målet i Malmö. Det betyder att de svenska löparna först får köras över till Danmark i bussar och att de danska löparna får åka tillbaka på samma sätt efter loppet. Av miljöskäl finns det inte några vätskekontroller längs banan. Arrangörerna vill inte riskera att tusentals plastmuggar blåser ner i Öresund. Samtliga deltagare får därför ett vätskebälte för att själva kunna bära med sig vätskan undre loppet.
Broloppet är ett samarrangemang mellan Malmö AI och den danska klubben IK Sparta.