Ahnström tog NM-guld

De svenska manliga seniorerna dominerar NM i terränglöpning. Sedan det första mästerskapet 1997 har laget vunnit sju gånger och det har blivit tretton individuella medaljer. I lördags tog Henrik Ahnström en ny seger när mästerskapen avgjordes i finska Fredrikshamn, cirka 15 mil öster om Helsingfors.

Det svenska herrlaget hade stor framgång med tre av fyra löpare i laget bland de fem första i mål.
Herrseniorerna sprang nio kilometer, sex varv på den 1,5 kilometer långa banan. Finländaren Jussi Utriainen drog upp farten och försökte dra ifrån svenskarna. Utriainen, som var en av de två finnar som fick vika ner sig på slutvarvet mot Oskar Käck på Finnkampen, såg nu mycket stark ut. Men nu fanns det både backar och ett betydligt mer sugande underlag.
Henrik Ahnström, tävlande för småländska Brittatorp (på väg över till Hälle IF) ryckte just när löparna stack ut på sista varvet.
- Jag fick en lucka på två-tre sekunder direkt, berättade Henrik Ahnström efteråt.
Med Oskar Käck på fjärde plats, Kristian Aglers på femte och Lars Johansson på fjortonde vann också svenskarna lagtävlingen. Även de svenska herrjuniorerna vann sin lagtävling, de kvinnliga juniorerna blev trea,men i övrigt blev det inga fler svenska medaljer.
Tävlingarnas mest imponernande seger tog norska junioren Ingunn Opsal. Hennes tid på 4,5 kilometer, 15.26, var elva sekunder bättre än danskan Louise Pil Morchs segrartid i damernas seniorklass.