Algers snabbast i Tjur Ruset

Kristian Algers tävlar både i löpning och i orientering vilket är en perfekt kombination för alla som deltar i Tjur Ruset.
25-årige Kristian var också klart snabbast när Stockholms tuffaste terränglopp avgjordes vid Stora Skuggan. Han ledde från start till mål och vann med 41 sekunders marginal till 1998 års Tjur Ruset-vinnar Mate Hellstadius.

- Den här tävlingen är som gjord för mig, kommenterade Kristian Algers som pluggar på Löparhögskolan i Borlänge och som tävlar för Kvarnsveden.
- Jag har aldrig sprungit ett liknade lopp tidigare, med det här gillade jag verkligen.
Kristian hade planerat att ställa upp i Dalarnas DM i orientering den här helgen, men när det tävlingen flyttades till nästa helg efteranmälde han sig till Tjur Ruset i stället.
Kristian Algers tog täten direkt när de tusen deltagarna lämnade startplatsen på Stora Skuggans forna skjutbana. Eftersom de svåraste konkurrenterna fick problem längs den 10 km långa banan vann Kristian klart.
Tvåan Mate Hellstadis föll i början av loppet och genomförde sedan loppet med ett blodigt högerben.
Trean Andreas Ahl tog fel väg runt en sjö på slutet och tappade på detta nära en minut.
Kristian Algers är en duktig terränglöpare med tre SM-guld för juniorer på meritlistan. I år har han tävlat sparsamt p.g.a. en skada som Kristian fick när cyklade omkull på försommaren. Främsta meriten den här säsongen är en nionde plats på SM på 10 000 meter med 31.12.
Som terrängspecialist hoppas Kristian kunna ta en plats i det svenska laget vid terräng-EM som avgörs i Malmö i början av december.
Det var strålande solsken när den fjärde Stockholms-upplagan av Tjur Ruset och ungdomstävlingen Kalv Ruset avgjordes. Tjur Ruset är ett annorlunda terränglopp som avgörs genom delvis obanad terräng. Det går rakt genom skogen och inte på välpreparerade motionsspår.
På målområdet betade två äkta Highland Cattle-tjurar. Där väntade också en grupp cheerleaders som välkomnade alla deltagare i Team Goltes.
Årets bana var kuperad. Deltagarna fick bl.a. kämpa sig uppför Fiskartorpets gamla backhopparbacke. Där var det så brant att alla tvingades använda händerna och krypa uppför backen.

Tjur Ruset, 10 km:
1) Kristian Algers, Kvarnsveden, 35.06
2) Mats Hellstadius, Enhörna, 35.47
3) Andreas Ahl, Hässelby, 36.56
4) Per Möller, Leksand, 37.24
5) Hasse Nilsson, Enhörna, 37.44
6) Jonny Petrén, Hässelby, 38.06
7) Jan Amneus, Väsby, 38.10
8) Mats Ekman, Spårvägen, 38.18
9) Andreas Phersson, Hammarby, 39.12
10) Fredrik Svanfeldt, Hässelby, 39.23

Alla resultaten på hemsidan.