Bara skidalpinisterkunde spika Låkta

Noll grader. Noll sikt. Snöstorm.
Första dagen i 1999 års F.E.M. 70 bjöd på historiskt dåligt väder. Värre har det inte varit sedan första loppet 1994.
Det ska vara skidbestigare att tycka om sådant väder.

- Visst, vi gick på kompass och höjdmätare. Rakt på bara, säger Magnus Oscarsson som i par med Ulf Eriksson leder efter första dagen.
När de andra tätlagen, en fem-sex stycken, hade svårt att i snöstormen hitta andra kontrollen, Låktastugan, gick Team Kittelfjäll spik på.
- Där fick vi en ledning på några minuter och den marginalen höll vi sedan, berättar Magnus från nattlägret.
Team Kittelfjäll är ett wild card. F.E.M. 70 var ju fullt redan i våras - men arrangörerna hade sparat några platser till elitlag. I löpning har kanske inte Ulf och Magnus så mycket att visa på, men när det gäller att ta sig upp och ner på fjäll har man dokumenterade framgångar. Senast i april var de med och vann Kebnekaise Classic på skidor.
- Ska vi kunna hålla ledningen måste det nog bli bättre väder så att vi får gå upp på topparna. Det är uppför som vi är starkast, säger Magnus Oscarsson.
Duktiga skidalpinister har vunnit långa banan förut. 1994 vann Bertil Nordqvist och Mikael Lindmark. Bertil i par med Patrik Strömsten tillhörde förhandsfavoriterna i år, men när Patrik fick feber blev Nordqvist kvar i Björkliden.
Vissa av favoriterna kom inte ens så långt: Mats Ekman, den ene fjolårssegraren, är skadad. Mikael Lindmark rehabiliterar sig efter multisportäventyret The Endless Odyssey. Eftersom Christer Majbäck lagt av och de norska vinnarna från 1995 inte startar blir det hur som helst nya segrare på lördagen.
Närmast efter Team Kittelfjäll jagar orienterarna Anders Widegren och Björn Gustavsson, 2.57 efter vid lördagens jaktstat.
Jonas Rappe och Pontus Bjurner är 6.25 efter täten. Två löpstarka pojkar som gilar asfalt. Rappe har gjort 2.41. På maran i Stockholm.
- Mer publik där, konstaterar Rappe kallt.
Men så förklarar han:
- Jag gillar Stockholm Marathon och publiken som skapar stämningen. Men det här är nog bättre ändå.
Nej, till Björkliden och F.E.M. åker man för att känna på en annan sorts äventyr. Löpningen i Sveriges vildaste fjäll lämnar ingen oberörd. Och många är lagen som återkommer år efter år.
I år var det 160 lag som startade i F.E.M. fördelat på 140 lag i herrklassen, 17 lag i mixed och 3 tjejlag.
Vem som kommer först är egentligen inte så viktigt, men en extra krydda till evenemanget ger det.

Mer om Allt om F.E.M 1999