Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Staffan tog cykeln till tuffaste löpartävlingen

1999 års Fjällräven Extreme Marathon samlar rekordmånga deltagare. 700 löpare kommer att delta i äventyrsloppets tre klasser 18-21 augusti. Med tävlingscentrum i Björkliden, 10 mil nordväst om Kiruna är det en bra bit att åka för de flesta.
Flyg, tåg eller bil är bra alteernativ från Stockholm. Men Staffan Åkerblom, lag Cosmonova, tog cykeln de 147 milen...

- Puh, sista backen upp till Hotell Fjället var nog den värsta på hela cykelturen och jag fick min första punktering på hela vägen bara tre kilometer härifrån, utbrast Staffan Åkerblom som på tisdagen kom till Björkliden där en liten mottagningskommitté bestående bland andra av lagkompisen Christian Ahlstedt, tävlingsledaren Erik Ahlström tog emot med en mazarin.
På sjutton dagar har Staffan cyklat från Stockholm till Björkliden för att delta i den tuffaste klassen i Fjällräven Extreme Marathon - F.E.M. 70. Två dagars löpning med rycksäck och övernattning på fjället, 35 kilomter varje dag.
- Jag har sprungit marathon och Lidingöloppet, så det här känns på något sätt som min sista utmaning, säger Staffan som aldrig varit någon fanatisk motionär.
- Cykelturen upp var från början en kul grej.
Kul från början blev lite kämpigt och långt i slutet.
- Det var första gången som jag gjorde en sådan här lång cykeltur, och att börja med att cykla upp i Norrland när sommaren börjar ta slut är kanske inte det man ska börja med.
Mil efter mil genom Norrlands skogslandsskap och kalla nätter i det lilla tältet låter inte som en semester direkt. Kanske inte heller som den ultimata uppladdningen för att springa 70 kilometer på två dagar.
- Tre dagars vila nu blir fint - och jag har faktiskt tränat löpning två gånger under cykelturen. När jag passerade Gällivare passade jag på att springa upp och ner för slalombacken i Dundret.
- Nu ska vi bara hitta en tältplats och sedan blir det lunch i restaurangen.
- Den bjuder vi på, säger Erik Ahlström som tagit emot flera tusen deltagare sedan starten av loppet 1994. Men aldrig någon som laddat med att cykla nästan 150 mil.

Mer om Allt om F.E.M 1999