"Vi chansade och toksprang för segern"

Strax före klockan ett på lördagen sprang första laget i mål. Team Kittelfjäll med Ulf Eriksson och Magnus Oscarsson vann långa klassen i Fjällräven Extreme Marathon.
Visserligen ledde laget efter första dagen, men både knän och ork tog slut en mil från mål och man blev omsprungna. Det räddade segern...

- Vi hade sprungit och spårat i snön hela vägen och Orienterarna kunde springa i våra fotspår. När de sedan sprang om oss efter näst sista kontrollen vid Låktatjåkkastugan trodde vi att det var kört för oss, berättar Magnus Oscarsson i Team Kittelfjäll.
Tio timmars löpning under två dagar tar hårt även på den bäst tränade. Det är lätt att ge upp, svårt att tänka klart.
Orienterarna Anders Widegren och Björn Gustavsson som gav sig iväg 2.57 efter ledarna i jaktstarten i på lördagsmorgonen var för första gången i ledningen. En kontroll kvar och bara åtta kilomter kvar till målet i Björkliden.
- Så får vi se att de tar ett helt tokigt vägval, säger Magnus Oscarsson.
- Och då får vi nya krafter och tokspringer, fortsätter Ulf Eriksson.
- Vi chansade och körde rakt över en topp istället för att gå runt.
Bara några kilometer från mål var Team Kittelfjäll i ledningen igen. Onda knän var glömda när killarna blåste på för fullt.
Ett otippat segerpar, men mycket värdiga vinnare av Fjällräven Extreme Marathon. Ledare i stort sett hela tiden under två dagar.
- I nattlägret låg vi i tältet och flinade åt att vi ledde. Varken jag eller Magnus trodde på seger utan hoppades på att komma bland de fem bästa.
Tuffheten i Fjällräven Extreme Marathon består alltid i distansen och flera tusen höjdmeter upp och ner. I år var också vädret en lika stor utmaning.
Över 1000 meter låg snön decimetertjock och stundtals var det rena snöstormen. För Magnus och Ulf som tillhör den svenska eliten i skidalpinism var vädret kanske inte lika skrämmande, den tuffa sporten att åka skidor upp och ner för toppar ger vana vid långt hårt arbete.
- Vi har mycket gratis på det sättet att vi är vana att plåga oss i fyra-fem timmar i sträck, säger Ulf.
Kanske hade de litet tur också. För vad hade hänt om orienterarna Anders Widegren och Björn Gustavsson kommit ifatt litet senare och inte tagit fel väg ner till målet?
Nu blev Orienterarna trea efter sin miss, 10.27 efter i mål. Starka I22 lag 3, Tomas Öberg Thomas Persson, lade beslag på andraplatsen, endast 3.02 efter segrarna.

Mer om Allt om F.E.M 1999