Anders Szalkai gör comeback som huvudcoach när TSM Running är tillbaka!

Anders Szalkai under ASICS Stockholm Marathon 2021

November är här och säsongstarten för TSM Running 2021/2022 står för dörren. Den 5 december drar träningsprogrammet i gång och innefattar bland annat gemensamma långpass under 26 söndagar framöver. Från april genomförs även åtta kvalitetspass med fokus på intervall- och backträning. Vi fick en pratstund Anders Szalkai, den före detta elitlöparen som idag är huvudcoach och ansvarig för träningsprogrammen i TSM Running.

När vi når Anders Szalkai befinner han sig i Båstad där han ska springa Kullamannen 100 Miles dagen därpå. Under samtalet förklarar han att han flänger runt bland Båstads sportbutiker i jakt på en ”emergency blanket” som måste finnas till hands under morgondagens långa lopp. 

Szalkai är idag även chefredaktör för tidningen Runners World men beskriver sig själv främst som löpare.   

– I grunden är jag löpare och oavsett sammanhang är det är nog så de flesta känner igen mig. Jag sprang maraton på elitnivå under 90- och början på 00-talet och har efter karriären fortsatt att verka inom löpningen, både som coach och inspiratör. 

När Szalkai beskriver sin löpkarriär är han trots allt något blygsam när han väljer att inte framhäva sin vinst i Stockholm Marathon 2001 eller att han deltagit vid både OS och VM i maraton. 

TSM Running är en av Sveriges största löpargrupper och har sedan starten år 2008 samlat tusentals entusiastiska löpare som tränat tillsammans mot sina olika mål. Szalkai har varit en del av löpargruppen sedan starten, men berättar att han har haft olika roller genom åren. 

– De två första åren komponerade jag träningsprogrammet, men var inte med på själva träningarna. Det sköttes i stället av Rubin McRae och Alfred Shemweta (tvåfaldig vinnare av Stockholm Marathon). Men jag var med i processen när Anders Olsson (en av Stockholm Marathons grundare) skapade gruppen. Då hade vi en dansk förebild i fridrottsklubben Sparta Atletik som arrangerade maratonträning i grupp och det var därifrån vi hämtade vår inspiration till TSM Running.

2010 blev sedan Szalkai inte bara ansvarig för träningsprogrammen utan tog även över rollen som coach, vilken han hade fram till 2018 då han valde att ta ett steg åt sidan. 

– Programmen har jag alltid haft hand om men blev avtackad som coach 2018. Även om jag var med på vissa pass under 2019–2020 så var det inte mitt huvudansvar. Men nu gör jag comeback igen, jag kan helt enkelt inte hålla mig borta! 

TSM Running har bevisligen varit en stor del av Szalkais liv efter hans avslutade löparkarriär. När han ska beskriva TSM med tre ord märks det att det inte är helt enkelt för honom. 

– Det är svårt att sammanfatta det på tre ord, så det får bli fem i stället. 1) Löpglädje, 2) gemenskap, 3) måluppfyllelse, 4) uthållighet och 5) utveckling. Det främsta målet med TSM är att människor ska känna löpglädje. Att få människor att tycka det är kul att träna. Det är det som är kärnan! Uthållighet står för våra skräddarsydda långpass, vilket gör oss unika. Vi jobbar dessutom med flera olika fartgrupper. Sedan får man inspiration från TSM, man utvecklas på ett sätt man annars kanske inte gjort och man uppnår sina mål. 

Just långpassen på söndagar är en viktig komponent i träningsprogrammet och något människorna bakom TSM Running gärna trycker lite extra på. Inte bara för att det är härligt att få springa tillsammans med andra.  

– Långpassen har sitt ursprung i att TSM står för ”Team Stockholm Marathon”, vilket innebar att man tränade mot Stockholm Marathon och då blev långpassen nyckelpass i satsningen. Det var också det passet som flest löpare behövde hjälp med för att hålla uppe regelbundenheten i det. Det är därför långpassen är i fokus under våra söndagsträningar, förklarar han. 

Bild från ett av de gemensamma långpassen tillsammans med TSM Running

För att få vara en del av TSM Running måste man nödvändigtvis inte ha erfarenhet av att springa långt eller ens ha det som ett mål med träningen. Löpargruppen är öppen för alla, även om en viss träningsvana givetvis är till ens fördel.

– I grunden handlar TSM om att man ska få träningsinspiration. En extra pepp som tar träningen framåt! Du behöver inte ha något lopp i fokus utan du kan vara med bara för gemenskapen eller för att kanske uppnå andra fysiska eller mentala mål. Vissa ser det som en härlig söndagsrutin där de får träffa nya människor och upptäcka Stockholm genom löpningen, säger han och fortsätter. 

– Men samtidigt börjar våra träningspass på 10 km direkt. Så någonstans måste man kanske känna att man kan springa tio sammanhängde kilometer. Däremot är det viktigt att poängtera att det inte behöver gå fort! Utan vi har fartgrupper för alla. I år har vi dessutom utvecklat så vi har flera olika fartgrupper än tidigare, just för att så många som möjligt ska kunna vara med utan att känna press på att man måste springa fort. Så jag skulle vilja säga att vi täcker in alla, men en liten träningsgrund sedan tidigare skadar inte. 

Behöver man bo i Stockholm för att vara med i TSM Running? 

– Nej! Men för de gemensamma långpassen på plats underlättar det givetvis om man inte bor allt för långt ifrån eftersom de äger rum i Stockholm. Men vi har haft löpare som bor i Strängnäs, Sigtuna eller andra närliggande orter som kommit hit och kört varje söndag. 

– Men har man inte den möjligheten kan vara med som distansmedlem till ett reducerat pris. Då får man följa samma träningsprogram som alla andra, ta del av träningspeppen i gruppen och får ta del av samma erbjudanden och förmåner som alla andra i gruppen. Man ges även möjlighet att vara med på några utvalda gemensamma långpass under säsongen. 

Som deltagare i TSM Running får du nämligen inte bara ta del av träningsprogram och den fantastiska gemenskapen under de gemensamma långpassen på söndagar. Du får även en rad olika rabatter och förmåner hos TSM:s samarbetspartners. Bland annat får du reducerat pris på diverse träningsresor. Szalkai kom nyligen hem från en sådan träningsresa i Monte Gordo, Portugal.  

– Vi hade det superbra! Vi brukar köra en resa på våren och ibland någon på hösten. Träningsveckan arrangeras av Springtime Travel som vi samarbetar med. Våra TSM-coacher är huvudledare för träningsveckorna där nere. Veckorna blir dessutom unika eftersom vi erbjuder olika fartgrupper på passen, vilket gör att fler kan vara med. Det är både TSM:are och flera andra utomstående som hänger med tack vare våra grymma TSM-coacher som håller i passen. Det är till exempel många av våra distansmedlemmar som följer med på resorna och tar del av gemenskapen på det sättet eftersom de annars missar våra gemensamma långpass. 

Vår pratstund börjar lida mot sitt slut men Szalkai har fortsatt mycket att berätta kring TSM Running och inte konstigt eftersom det varit en del i hans liv under så många år. Så när vi slutligen frågar vilket som är hans bästa minne från alla åren med TSM Running har han återigen svårt att välja. 

– Haha, jag såg den här frågan i förväg och tycker det är så svårt att välja bara ett minne när jag har så många fina. Främst är det nog när löpare klarar sina mål och kommer till mig och säger att utan TSM hade jag aldrig klarat det här. Men också när löpare hakar på i gruppen utan att veta vad det egentligen innebär, som nu har hittat in i löpningen på riktigt och att det har blivit en del av deras livsstil. Det är en fantastisk känsla! 
– Sedan vill jag även framhäva alla fantastiska människor och profiler jag mött genom åren. Människor som varit en del av alla fina stunder vi delat tillsammans och som jag fått en djupare relation med, avslutar han. 

Szalkais avslutande ord blir en fin avrundning på vårt samtal och en bra övergång tills nästa gång vi hörs. Då har vi nämligen nöjet att prata med en riktigt TSM Running-legendar. Men mer om det längre fram! Till dess, glöm inte att anmäla dig till TSM Running! Mer information hittar ni via länken -> Om TSM Running

Text av: Sebastian Wallin