Andra SM-guldet på en månad för Fsiha

Spårvägens Robel Fsiha sololöpte andra halvan av SM-milen i Stockholm och nådde målet i Rålambshovsparken på 29.23 – åtta sekunder före Högbys David Nilsson. Därmed tog Robel sitt andra SM-guld på en knapp månad och satte precis som i Göteborgsvarvet mästerskapsrekord

Det var idealiska förhållanden när STHLM10, där SM-milen ingår, arrangerades på en envarvsbana runt Riddarfjärden med start och mål i Rålambshovsparken. 16 grader, vindstilla, mulet och en syrerik nästan kvalmig luft bidrog till snabba tider.
Drygt 3600 löpare var anmälda till den fjärde upplagan av STHLM10 och längst fram drog en kvartett SM-löpare iväg direkt från start bestående av Robel Fsiha, Högbys David Nilsson, regerande mästaren Napoleon Solomon och Olle Walleräng.
– Jag släppte efter en dryg kilometer och hade sedan 5.36 på två kilometer, säger Olle.

Vid tre kilometer gick Robel loss och ledde vid 5 km-passeringen mitt på Södermälarstrand med elva sekunder på 14.14 före David som i sin tur var tre sekunder före Napoleon. Sex sekunder senare kom Olle som någon kilometer senare passerade Napoleon som släppte direkt.

Tredje SM-titeln för Robel
Placeringarna stod sig över den tuffa Västerbron och hela vägen till målet i Rålambshovsparken som Robel nådde på 29.23 – 17 sekunder under Napoleon mästerskapsrekord från i fjol. Guldet var hans andra i SM-milen efter seger även 2017 och tredje totalt efter vinsten i halvmaraton-SM i maj.
– Jag är glad för segern. Det är en tuff bana och jag var trött på slutet men tyckte ändå att jag hade kontroll på de bakom, säger Robel.

Efter 17:e-platsen i terräng-VM i mars har han siktet inställt på 10 000 m och VM-kvalgränsen 27.40. Den ska han försöka klara i juli, innan dess ska han förbättra formen ytterligare hemma i Gävle.

Davids hittills bästa
Tidigare bästa placeringen i SM-milen för David Nilsson var bronset från 2016 vilket nu förbättrades till silver.
– Det var bra förhållanden idag, men jag borde ha hängt på Robel när han ryckte efter tre kilometer. En normal dag hade jag gjort det men jag har två dåliga lopp bakom mig och hade lite för stor respekt för honom, säger David.
– Man ska aldrig släppa, det var en taktisk miss och det avstånd som Robel byggde upp på en kilometer var oförändrat in i mål, säger David som närmast springer 5000 m på Sollentuna GP på tisdag 18 juni.

Tredje raka för Olle
Olle Walleräng tog sin tredje raka medalj i SM-milen efter silver de två senaste åren. Med 29.42 var han en enda sekund långsammare än i fjol.
– Men då hade jag en mycket bättre känsla. Nu blev jag trött nästan på en gång och fick slita hela vägen. Men det var en fin kväll för löpning, säger Olle.

Regerande mästaren Napoleon Solomon sprang 3000 m hinder i Åbo så sent som i tisdags och hade inte med SM-milen i planeringen. Men han efteranmälde sig och var med i kampen om medaljerna i halva loppet innan han slog av på farten och slutade fyra på 30.31 – 49 sekunder bakom Olle och fem sekunder före femman, förre orienteraren Jonas Leandersson.

Härlig löparfest
STHLM10 och SM-milen blev en härlig löparfest i utmärkt löparväder. 3600 löpare var anmälda vilket kan jämföras med 4200 i fjol.
– Men ett tapp på 10 procent är relativt lite, många lopp tappar upp till 30 procent, säger Tommie Nordh i loppets arrangörsstab.
STHLM10 och SM-milen arrangeras av Hässelby SK och Spårvägens FK i samarbete med Svenska Friidrottsförbundet. Loppet är en del av STHLM Challenge där också STHLM Trail Run, STHLM Urban Trail och STHLM Apocalypse i år ingår. Bland loppets samarbetspartners märks Bauhaus, Atea och Craft.