Andreas Kramer snuddade vid EM-medalj

Andreas Kramer nådde sånär medalj

EM-finalen på 800 m blev riktigt spännande där Ullevis Andreas Kramer kom med en bra avslutning och så när nådde fram till medalj. Men det blev till slut en fjärdeplats på 1.45,38, bara två tiondelar från bronset.

Efter det framgångsrika semifinalloppet i fredags som Andreas vann efter en defensiv taktik valde han samma upplägg i finalen. Italienaren Simone Barontini drog första halvvarvet med Andreas på åttonde och sista plats och där låg han kvar ända till upploppets början.
Han passerade 400 meter på 52,93 och 600 på 1.19,34 och var i det läget sju tiondelar bakom ledaren Mariano García från Italien.

Riktigt snabb avslutning
På upploppet gick Andreas ut i banan och började plocka placeringar men det räckte inte ända fram till medalj. García ledde hela sista varvet och höll undan till seger på personliga rekordet 1.44,85 före brittiske 1500 m-världsmästaren Jake Wightman, 1.44,91, och irländaren Mark English, 1.45,19.
Andreas gjorde en av karriärens bästa avslutningar med 26.04 på sista 200 meterna men var lite för långt efter. Till medalj fattades 19 hundradelar.

”Att bli fyra är surt”
– Jag var inställd på medalj och vinst, det fanns inget annat. Att bli fyra är surt. Det är lätt att vara efterklok och jag skulle kanske ha attackerat tidigare, men fransmannen gjorde att jag fick gå ut lite för långt på upploppet, säger Andreas till SVT.
– Det handlar om att ta snabba beslut. Jag ville komma starkt på slutet, och det gjorde jag, men det är svårt att gå i precis rätt ögonblick. Jag har trots allt en av mina snabbast avslutningar, säger Andreas som sprang andra varvet snabbare än det första, 52,93 respektive 52,45.

Ett godkänt mästerskap
Andreas tog som 21-åring EM-silver i Berlin 2018 och är en klart bättre 800 m-löpare idag. Men det är små marginaler och denna gång hade han dem inte på sin sida. Han tog nu Sveriges femte 4:e-plats i München men gjorde ändå ett klart godkänt mästerskap menar hans tränare Per Skoog.
– Det blir alltid en liten chansning när man går bakifrån. Andreas gjorde ett bra lopp men det blir lite för långt fram. Jag hade hoppats på att det skulle gått lite snabbare men ett godkänt EM av Andreas, säger Per Skoog.

Bara fyra medaljer på herrsidan
Att det är svårt att ta medalj på 800 m visar det faktum att det genom mästerskapshistorien bara blivit fyra blågula pallplaceringar på herrsidan och endast ett guld. Förutom Andreas EM-silver 2018 har Hellas Erik Byléhn ett OS-silver från 1928 och Mattias Claesson brons från inne-EM i Turin 2009. Enda segern har Rune Gustafsson som vann EM i Oslo 1946 då konkurrensen på grund av andra världskriget var skral.
På damsidan handlar det också om fyra medaljer där Lovisa Lindhs brons från Amsterdam 2016 är det senaste. Malin Ewerlöf tog EM-silver både ute och inne 1998 och Inga Gentzel brons i OS 1928.  

Nu väntar en ny tillvaro
Direkt efter EM flyttar Andreas från Göteborg till Stockholm för studier på Handelshögskolan vilket innebar en ny vardag. Det handlar inte bara om att hitta nya träningsrutiner utan även på många sätt en helt ny tillvaro. Men Andreas kommer fortsätta det långa och framgångsrika samarbetet med tränare Per Skoog och nästa år finns både inne-EM i Istanbul och inne-VM i Kina på programmet plus VM i Budapest.

/Jonas Hedman

Resultaten