Årets nykomling väljer Tjejmilen framför SM

Catharina Asph från IFK Mora har det senaste året tagit klivet in i den svenska långlöpareliten. Hon har sina rötter i skidåkning och orientering men satsar alltmer på löpning.

Tjejmilen är det stora målet för Catharina denna sommar.
- Jag kom sexa ifjol och jag hoppas komma högre upp den här gången, säger hon. Tjejmilen är en tävling jag verkligen vill lyckas i även om det ser ut att bli ett riktigt getingbo.
Hon gillar definitivt inte att Tjejmilen i år krockar med SM i friidrott:
- Jag väljer Tjejmilen därför att banlöpning inte riktigt känns som min grej, inte än i alla fall. Och så föredrar jag Tjejmilen därför att vi hamnar i centrum. 10000 m på SM överskuggas alltid på något sätt av killarnas lopp.
Catharina kommer ur skidåkningssläkt. Pappa Sune har som bäst en fjärdeplats i Vasaloppet men har också orienterat en del. Däremot är hon inte släkt med Karl-Åke Asph, startman i den klassiska OS-stafetten i Seefeld 1964 som Sverige vann (I laget åkte dessutom Sixten Jernberg, Janne Stefansson och Assar Rönnlund).
Catharinas idrottsliga utveckling har gått i tre steg.
Det började - naturligtvis - med skidor och där har hon ett guld från junior-SM i stafett. Hon fortsatte med orientering och det fungerade också bra. På den meritlistan står två SM-guld i juniorklassen och ett junior-VM-guld i stafett.
Hittills är nog Catharina Asph för den stora publiken mest känd som kranskulla i årets Vasalopp.
Första gången Catharina satte några rejäla avtryck inom friidrott var 1999. Då vann hon juniorklassen i Lidingöloppet.
Och sedan har det rullat på med mer och mer löpning, framförallt i terräng men också på landsväg. I våras hade hon kommit så långt att hon hoppades kunna besegra Marie Söderström-Lundberg på terräng-SM:s långa bana (8 km).
- Jag visste att Marie var snäppet vassare. Men den kuperade banan passade mig och hon hade ju sprungit korta banan bara en halv timma tidigare. Jag hängde med i två varv men sen var Marie för stark, summerar Catharina Asph.
Civilt har Catharina en termin kvar på sin utbildning till lågstadielärare.
- Jag är ute och jagar en tjänst på 50 eller 75 procent. Jag tror att blir svårt att kombinera en elitsatsning med heltidsjobb. Dilemmat består ju i att få ihop tillräckligt med pengar för att klara sig.