Isabellahs kompis visade klass

Tät strid mellan Pius Ondoro och Shumi Gerbara som ligger tätt i rygg på kenyanen. Foto: Thomas Windestam, Deca text och bild.

Man måste vara ganska bra för att sparra Isabellah Andersson. Så bra att man kan vinna herrklassen i ASICS Stockholm Marathon. Så bra som Pius Ondoro, kenyanen som pressade favoritsegraren Shumi Gerbaba till slutet. Nu vann till slut Gerbaba på tiden 2.14.07 med Pius Ondoro bara hundra meter efter inne på stadion.

Det blev verkligen ett elitlopp på Stockholms gator med perfekt löparväder och heta afrikaner som direkt satte iväg på "fel" sida av Valhallavägen, eller om det var rätt. Det går nämligen att springa på båda sidor av allén nerför Valhallavägen de första kilometerna. Förr har det varit givet att ta den första vänstersvängen, men i år drog afrikanerna medan svenska hoppen Adil Bouafif och Lasse Johansson valde den andra.

– Afrikanerna blev klart stressade och verkade först vilja vända, men jag vinkade åt dem att fortsätta, berättar rutinerade Patrik Gustafson Björkqvist.
– Det spelar nog egentligen ingen roll på vilken sida man springer, men ett tag såg det ut som att Bouafif var långt före eftersom han låg på andra sidan och sluppit den längre svängen in på Valhallavägen, men sedan fick han ju en längre sväng ner mot Radiohuset så det jämnade ut sig.

Efter startdramatiken de första kilometerna samlades elitfältet ihop under första milen, men ut på andra varvet började hårdkörningen. Flera mer rutinerade och meriterade kenyaner fanns med där framme, men det var Pius Ondoro som hängde på och som sedan gick upp och drog när Shumi Gerbaba ville ha ytterligare en fartökning.

– Men jag har varit skadad i en fot och kunde inte riktigt hänga med, sade en inte allför besviken Pius Ondoro i mål.
Sedan passade han på att gratulera träningskompisen Isabellah Andersson till segern. Pius och Isabellah tränar ofta tillsammans i Kenya. När Isabellah Andersson satte det svenska rekordet i Dubai i januari var Pius med som farthållare.
– Han är viktig för mig, säger Isabellah Andersson.

Shumi Gerbara på väg mot segern. Foto: Thomas Windestam, Deca text och bild.
Pius Ondoro och Isabellah Andersson grattade varandra. Foto: Tommy Berlin

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2011