Äventyrsloppet i Åbrobland de tuffaste i Sverige

Äventyrslopp ska vara tuffa. Flera tävlingar i Sverige gör anspråk på att vara det tuffaste. Efter helgens lopp finns absolut Åbro Adventure Race med i den tyngsta klassen.
- Vi var ute i sex timmar på lördagen och sex och en halv timme idag, berättar Gustaf Granath som tillsammans med brorsan Fredrik vann den långa klassen över 80 kilometer.

Fortfarande på söndagseftermiddagen hade inte ens hälften av lagen i långa klassen kommit i mål.
- Det var svårare löpning, mer höjdmeter, mer orientering - och det gynnade oss, förklarar Gustaf Granath som även var med i premiärupplagan förra året.
Men det var inte meningen att brorsorna skulle springa tillsammans, men när Fredriks parkamrat blev sjuk och Gustafs skadad stod bröderna Granath på startlinjen tillsammans med 50 lag på långa banan.
- Under lördagen hade vi sällskap med fjolårssegrarna Anders Edgren och Joakim Ronsten tills dess att de missade ett vägval. Resten av tävlingen har vi sprungit helt ensamma.
Åbro Adventure Race har start och mål i Vimmerby. Det är ett parlopp där de deltagande lagen ska ha med sig utrustning för övernattning, det vill säga tält, sovsäck med mera. Mellan löpsträckorna är olika äventyr inlagda.
- Häftigast var simmomentet på lördagen. Efter cirka 25 kilometers löpning kom vi fram till en sjö där man skulle hoppa från 11 meters höjd från ett berg. Först lade vi rycksäckarna i plastsäckar och slängde i dem, sedan hoppade vi själva. Det var en chock för kroppen kan jag lova, berättar Gustaf Granath.
Många lag vågade inte hoppa, utan fick göra försök på en lägre höjd, eller så småningom gå en repgång ner.
Så avståndet till bröderna Granath blev stort redan på lördagen. Anders Edgren och Joakim Ronsten låg 37 minuter efter vid nattlägret.
- Under söndagen såg vi inga andra lag utan har helt och hållet bara gjort vårt eget lopp, berättar Gustaf Granath.
Efter loppet i Åbro kommer Gustaf att satsa på SM i orientering medan Fredrik har fjorton dagar på sig att återhämta sig till Fjällräven Extreme Marathon som han kommer att springa tillsammans med Per Vestling.

Resultat finns på hemsidan.