Avstängde Adil Bouafif i comeback i Midnattsloppet

Adil Bouafif, som är den förste svenske elitlöpare som fällts för doping, gjorde sin första tävling på tre år när han på lördagen kom på sjätte plats i Midnattsloppet Stockholm. Hans tid på den 10 km långa banan blev 32.57 vilket är nära en och en halv minut från hans f fyra år gamla pers 30.31.
Midnattsloppet vanns av VM-löparen David Nilsson, Högby IF på 30.42

– Jag är jätteglad, kommenterade Adil.
– Det var roligt att tävla igen.  Men det är svårt at springa riktigt bra efter bara två månaders träning.
Det var först efter Ramadan (den muslimska fastemånaden som slutade i juni) som Adil Bouafif började träna hårt.
Idag gick jag ut lite för fort. Det medförde att jag tappade kraft på slutet.
– Jag kommer att springa bättre längre fram.

Adil Bouafif, som kommer från Marocko, flyttade till Sverige 2007 och började då ställa upp i mindre löpartävlingar. Han nådde direkt goda resultat. Under åren 2011 – 2014 var Adil, som då hunnit bli svensk medborgare, landets bäste löpare på längre distanser. Han vann SM-medaljer på alla distanser från 1 500 m till maraton (42,2 km).

Det blev fyrs SM-guld på 10 000 meter,  två på halv maraton, ett på maraton, två i terränglöpning 4 km, två i terränglöpning  samt tre på 3 000 m inomhus. Adil deltog i tre EM. Hans bästa placering där var 13:e plats å 5 000 m vid EM i Helsingfors 20012.
Vid EM i Zürich två år senare lämnade Adil ett positivt dopingprov. Han dömdes senare för EPO-doping. Adil Bouafif har hela tiden hävdat att han är oskyldig.
Han blev avstängd i två år. Under den tiden fick  han vare sig tävla eller deltaga i organiserad träning. Han är dessutom avstängd i ytterligare två år från tävlande i landslaget. Den 23 september i fjol hade Adil avtjänat sin avstängning och var fri att tävla igen.

Att Adil väntade ytterligare nästan ett år innan han gjorde sin första tävling beror på att han fick ett nytt arbete i östas som var svårt att kombinera med hård träning.

Adil ser lördagens start i Midnattsloppet som ett test. Hans plan nu är att skärpa träningen för att längre fram kunna tävla på en högre nivå.

Midnattsloppet Stockholm, som arrangerades för första gången 1982 på en 10 km lång bana runt Södermalm, är landets näst största löpartävling. Loppet hade nu drygt 33 000 anmälda vilket är en mindre ökning jämfört med förra året. Det innebär att Midnattsloppet brutit en negativ trend – från 40.000 anmälda 2014 till 32.000 i fjol.

Det innebär också att Midnattsloppet Stockholm ser ut att bli ett av de få stora loppen i Stockholm som i år inte tappar löpare.
VM-löparen David Nilsson från Högby var överlägset snabbast i herrklassen med tiden 30.42. Den finska landslagslöparen Sandra Eriksson, som bor i Stockholm och som representerar Midnattsloppets arrangörsklubb Hammarby vann damklassen på 35.27.

Midnattsloppet fortsätter nu med lopp i Göteborg den 26 augusti, Malmö den 2 september och Helsingfors den 9 september.

FOTNOT. EPO är ett medel som ökar antalet röda blodkroppar och därmed förbättrar syreupptagningsförmågan vilket är positivt för utövare av konditionsidrotter. Effekten av EPO-doping sitter bara i under en kortare tid. Anabola steroider, som varit den vanligaste dopingformen, bygger upp musklerna. Effekterna av anabola sterioder-doping sitter i betydligt längre.

 

Tre bästa herrarna i Midnattsloppet Stockholm 2017: Niklas Jonsson, (tvåa) David Nilsson, (etta) och Martin Öhamn (trea) .