Bahta springer inte mer i EM

Pressen blev för hård för Meraf Bahta och på lördagen beslutade trean i EM-finalen på 10 000 m beslutat sig för att inte starta när hennes bästa distans 5 000 meter avgörs på söndagen. Bahta, som vann guld på 5 000 m i EM 2014 och silver 2016, har istället åkt hem för att få lugn och ro.

Det var veckan före EM som det blev känt att Meraf Bahta tre gånger under det senaste året missat att rapportera var hon befann sig vid en bestämd tidpunkt varje dag för att då vara tillgänglig för ett oannonserat dopingtest. Just programmet för dessa oannonserade dopingtester, som Sveriges 47 bästa friidrottare medverkar i liksom toppfriidrottare i andra länder är mycket viktiga i det internationella antidopingarbetet.

Tre missade vistelserapporteringar kan ge 12 eller 24 månaders avstängning. Skulle Bahta fällas när den svenska dopingnämnden sammanträder den 17 augusti, fråntas hon medaljen på 10 000 meter.

Trots att det bara är ett mindre antal personer inom RF:s dopingkommission och Svenska Friidrottsförbundets ledning som haft förstahandsinformation om Bahtas tre missade vistelserapporteringar läckte saken ut nyheten och publicerade veckan före EM, och Svenska Friidrottsförbundet bekräftade senare att nyheten var korrekt och att det gällde Meraf Bahta.

Det blev direkt hård kritik mot Svenska Friidrottsförbundets styrelse och landslagsledning för att Bahta tilläts starta i EM trots att hon är under utredning för brott mot dopingreglerna. I samband med EM har kritiken blivit allt hårdare även mot Bahta som till på lördagsmorgonen bestämde sig för att avstå från att springa 5 000 m.

– Meraf Bahta har valt att inte starta i söndagens 5000 m i EM i Berlin. Detta beror på den press hon upplevt av hennes totala situation den senaste tiden, skriver Svenska Friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.
– Hon har upplevt en enorm press som tagit hårt på henne, allt sedan den här situationen inträffade och det blev ännu tuffare då den blev medial på 10000 meter, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.
Svenska deltagare i finalen på 5 000 m under EM:s sista tävlingsdag  blir nu Linn Nilsson och Charlotta Fougberg