Bekele slutar med terrängen

Efter att ha fullbordat sin femte dubbelseger på Terräng-VM lägger Kenenisa Bekele förmodligen av med terränglöpningen.

– Jag kan inte uppnå något mer. Det blir nog inget mer Terräng-VM, förkunnade världens bäste långlöpare efter sitt tionde terrängguld.
Med söndagens seger på den långa banan tangerade han Paul Tergats svit från slutet på 90-talet, men Bekele är inte sugen på att överträffa den också nästa år då tävlingen avgörs i Kenya.
– Jag vill inte att någon ska tro att det beror på att mästerskapet hålls i Kenya, men jag har sprungit i Terräng-VM sex år i sträck. Nu vill jag bereda plats för yngre landsmän.
Scenariot för söndagens tolv kilometer långa lopp påminde om Bekeles tidigare triumfer. Etiopern tryckte på vid två tillfällen. Vid det första, strax efter halva loppet, sprängde han den 30 man stora klungan och vid det andra, en kilometer från mål, ryckte han loss solo. Den hårdaste motståndaren var den stormiga vinden. Landsmannen Sileshi Sihine tog hand om silvermedaljen, tre sekunder bakom Bekele och en sekund före den i Japan boende kenyanen Martin Irungu. Kenya återtog dock lagsegern för första gången på tre år.

Det blev etiopiskt även det kvinnliga loppet över fyra kilometer. Men Tirunesh Dibaba kunde inte upprepa Bekeles dubbelbedrift. Hon klev av efter ett varv, uppenbarligen inte återhämtad efter gårdagens seger och den släng av mässlingen som hon drabbades av häromveckan. Det var i stället fjolårets juniorvärldsmästarinna Gelete Burka som vann överlägset före kenyanskan Priscah Jepleting och ytterligare en ung etiopiska, Meselech Melkamu. Inga nordbor deltog i något av loppen i Fukuoka.